Keukenapparatuur

Gas en water vanaf 1 juli 2018 duurder + jaarlijkse huurverhoging


15.582 keer gelezen

Let op: het kan zijn dat je aan het einde van deze maand minder geld overhoudt. Gas en water worden vanaf 1 juli 2018 een stukje duurder. En de jaarlijkse huurverhogingen komen er weer aan! Wat gaat er veranderen aan jouw gas- en waterrekening? En met hoeveel procent mag de huur verhoogd worden? Bekijk hieronder meer.

Stroom en gas duurder door belasting in 2018

De helft van alle huishoudens kiest voor een variabel tarief voor stroom en gas. Dat was lange tijd voordelig. Bij een tussentijdse daling profiteerde jij mee. Echter: dit jaar worden stroom en gas op jaarbasis 31 tot 64 euro duurder (bij gemiddeld gebruik). Dat komt onder andere doordat de precariobelasting in 2018 met gemiddeld 33 procent stijgt. Elektriciteitsbedrijven betalen de deze belasting aan gemeenten voor het gebruik van de grond waar ze hun leidingen door laten lopen.

Op WATER (én brood ☺) dan maar? Ook dat wordt duurder!

Ook drinkwaterbedrijven betalen deze belasting voor het gebruik van waterleidingen. Doordat de bedrijven de precariobelasting verhalen op al hun klanten, zijn mensen dit jaar gemiddeld 26 euro extra kwijt. Goed om te weten: door nieuwe regelgeving kan er na 2022 geen precariobelasting meer worden geheven.

Jaarlijkse huurverhogingen per 1 juli

Dan zijn er nog de jaarlijkse huurverhogingen. Huur je een huis? Dan ken je het wel: vrijwel alle verhuurders komen per 1 juli met een stijging. Ze mogen maar 1 keer in de 12 maanden de huur verhogen. Dat heeft de rijksoverheid zo bepaald. Hoe hard je huur stijgt, hangt af van je huurwoning.

Met hoeveel procent mag de huur verhoogd worden?

Huurverhoging sociale huur 2018

Als je een woning huurt met een kale huur onder de € 710,68, dan val je onder de sociale huur. De huur mag niet onbeperkt omhoog. Hoe hard de huur mag stijgen, hangt af van je inkomen.

Maximale huurverhoging:

  • Bij een inkomen tot € 41.056 mag de huur maximaal 3,9% omhoog
  • Bij een inkomen boven de € 41.056 mag de huur maximaal 5,4% omhoog

Huurverhoging vrije sector 2018

Woningen met een kale huur hoger dan € 710,68, vallen onder de vrije sector. De verhuurder mag zelf bepalen hoeveel hij de huur verhoogt. Let wel: in de meeste huurcontracten zit een indexeringsclausule. De jaarlijkse huurverhoging staat in dat geval vast (dus check je contract!).

Woonlasten terugverdienen? Laat Academica het checken!

Heb je al een hypotheek? Misschien levert oversluiten jou geld op. Huur je nog en ben je benieuwd of kopen voor jou voordelig is? Ook dan kan je ons bellen: 078 648 14 18. Wij rekenen graag voor je uit of je jouw lastenverhoging kan terugverdienen door op zoek te gaan naar een eigen huis.

Heb je een vraag? Bel ons!