Handen schudden

Garant staan ouders: vergroot kans op hypotheek in 2020


20.495 keer gelezen

Je hebt dé ideale eerste woning gevonden. Nu nog een hypotheek om het huis te financieren! Door de strengere hypotheekregels van de afgelopen jaren is dit voor veel starters een struikelblok. Gelukkig is er een oplossing: in 2020 kunnen ouders bij enkele hypotheekverstrekkers weer garant staan. Lees snel hoe dat zit!

Garant- of borg staan, hoe werkt het?

Wanneer je jouw eerste woning op het oog hebt, ga je op zoek naar een hypotheek. Krijg je van de bank te horen dat jouw inkomen te laag is voor de hypotheeksom die je nodig hebt? Dan kunnen je ouders garant- of borg staan. Hoe dat werkt? In dat geval worden ze (mede-)aansprakelijk voor jouw hypotheek. Jullie zetten samen een handtekening onder het hypotheekcontract. Kun jij de hypotheekaflossing of rente niet betalen? Dan klopt de bank ook bij jouw ouders aan.

Garant staan in 2020 weer vaker mogelijk

Garant staan werd de afgelopen jaren door veel banken niet geaccepteerd. Het risico was volgens hen te groot. Gelukkig is het in 2020 bij enkele hypotheekverstrekkers weer mogelijk om een hypotheek met borg of garantstelling te krijgen. Dat is goed nieuws voor starters!

Krijg ik een hogere hypotheek als mijn ouders garant staan?

Om jouw maximale hypotheek te berekenen, kijkt de bank eerst naar jouw inkomen. Uitgangspunt is namelijk dat je na 5 jaar de hypotheeklasten volledig zelf kunt dragen. Veel hypotheekverstrekkers stellen dit als voorwaarde voor het garant staan. Daarna kijkt de bank naar de financiële situatie van jouw ouders. Het is niet waarschijnlijk dat je door de garantstelling een veel hogere hypotheek krijgt. Zie het meer als een hulpmiddel om een klein gat te dichten en het risico voor de bank kleiner te maken.

Is jouw inkomen echt veel te laag voor het huis dat je wil kopen? Dan kun je dit beter oplossen met een schenking of een familiehypotheek. Laat je hierover vooraf al adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur met veel kennis van alle banken.

Borg staan voor hypotheek door zus, broer of vriend? Mogelijk!

Zolang iemand (mede-)aansprakelijk wil worden voor jouw hypotheek, kan in principe iedereen garant staan. Samen met je zus, broer of vriend teken je het hypotheekcontract. Wel is het zo dat de voorwaarden voor garant staan per bank kunnen verschillen. Sommige banken bieden de mogelijkheid helemaal niet. Tip: onderzoek samen met een onafhankelijk adviseur waar jij de meest gunstige garantstellingsvoorwaarden krijgt. Hij of zij zet alle hypotheken voor je naast elkaar.

Meer weten? Bel 078 648 14 80

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, dus kom in actie! Academica is onafhankelijk en heeft alle opties voor jou op een rij. Voor je het weet zit een van onze adviseurs bij jou op de bank om samen jouw eerste hypotheek te regelen!

Heb je een vraag? Bel ons!