Bakstenen muur

Ga jij voor nieuwbouw in 2017? Ken deze begrippen!


3.232 keer gelezen

Steeds meer kopers gaan voor een nieuwbouwwoning. Jij ook? Reden te meer voor jou om je eens flink te verdiepen in de wereld van nieuwbouw. Deze begrippen moet je kennen!

1. Koop- aanneemovereenkomst

Iedereen die een woning koopt, tekent een koopovereenkomst. Bij nieuwbouw teken je hiernaast ook een aanneemovereenkomst. Dit wordt gecombineerd in, hoe kan het ook anders, een koop-aanneemovereenkomst.

1.1 Koopovereenkomst huis

Globaal kun je zeggen dat in de koopovereenkomst alles staat wat te maken heeft met een aankoop van de grond waarop je woning wordt gebouwd. Zo wordt de grootte van het perceel omschreven en de koopsom die je hiervoor betaalt vastgelegd.

1.2 Aanneemovereenkomst

In de aanneemovereenkomst staat beschreven wat er op die grond voor je gebouwd gaat worden, wanneer dit wordt opgeleverd en wat je hiervoor betaalt. Daarnaast kan een aannemer zelf nog een aanvullende overeenkomst opstellen. 

In een koop- aanneemovereenkomst worden ook andere zaken opgenomen, zoals de wettelijke bedenktijd en ontbindende voorwaarden.

2. Bouwdepot

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, is het huis meestal nog niet af. Toch moet je al een koopovereenkomst tekenen en je hypotheek regelen.  Om te voorkomen dat je met hoge dubbele lasten komt te zitten, stort de bank het totale hypotheekbedrag in een bouwdepot. Het bouwdepot wordt in delen uitbetaald aan de hand van ingediende nota's. Alleen over het opgenomen deel van het bouwdepot betaal je hypotheekrente.

3. Bouwrente en rente tijdens de bouw


3.1 Bouwrente

Een nieuwbouwproject kost geld: denk aan de aankoop van de grond en bouwmaterialen. Omdat er in de beginfase nog geen eigenaar is, schiet de aannemer deze kosten voor. De rente hierover wordt vaak in rekening gebracht bij de koper in de vorm van bouwrente. Je hoeft je geen zorgen te maken dat er opeens een gepeperde rekening op de mat valt: bouwrente is meestal opgenomen in de koopsom.

3.2 Rente tijdens de bouw

Bouwrente kan verward worden met rente tijdens de bouw. Echter houdt dit iets anders in. Omdat de hypotheek in delen wordt opgenomen en je uiteraard nog niet in de woning kan wonen, zit je dus een periode met dubbele lasten. De rente over de opgenomen bedragen uit het bouwdepot die je de hypotheekverstrekker verschuldigd bent, kan je in de meeste gevallen meefinancieren. Deze rente wordt ‘rente tijdens de bouw’ genoemd. Je kunt deze rente ook uit eigen middelen betalen. 

4. Meer- en minderwerk

Meer- en minderwerk betekent (niets minder) dan het aanpassen van een nieuwbouwwoning aan jouw eigen wensen. Om het overzichtelijk te houden, biedt de aannemer vaak een lijst met standaard meer- en minderwerk aan, ook wel koperskeuzelijst genoemd.

4.1 Minderwerk

Minderwerk is, zoals de naam al doet vermoeden, bepaalde zaken die in het koopcontract staan niet laten uitvoeren of bouwen. Een voorbeeld is het casco opleveren van de keuken. Meestal krijg je geld terug omdat de bouwkosten hierdoor lager zijn dan vooraf werd gepland.

4.2 Meerwerk

Logischerwijs is meerwerk bij nieuwbouw dan natuurlijk alles wat je éxtra laat uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan andere tegels in de badkamer, een dakkapel of het aanleggen van een buitenkraan. Voor meerwerk worden extra kosten gerekend. De bouwtijd kan wat langer worden.

Je nieuwbouwdroom realiseren? Bel Academica!

Wij nemen al je zorgen uit handen. Bel 078 648 14 18 of laat je gegevens achter en we helpen jou bij het kopen van je nieuwsbouwwoning. Ook regelen we je hypotheek als je wilt, met de laagst mogelijke rente!

Heb je een vraag? Bel ons!