verbouwing

Hoe werkt een bouwdepot? We leggen het uit!


16.349 keer gelezen

Ga je een huis (laten) bouwen? Of vind je het tijd om eindelijk voor die felbegeerde, nieuwe badkamer te gaan? Dit kan je bekostigen met een bouwdepot. Maar hoe werkt een bouwdepot precies? Wij leggen het uit!

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een soort van 'geblokkeerde rekening' bij je hypotheek om de bouw, of verbouwing van je huis te bekostigen. Bij de aankoop van een woning kun je meestal een bouwdepot als onderdeel van je hypotheek afsluiten. Als je al een hypotheek hebt, kan je deze vaak verhogen met een bouwdepot.

Hoe werkt een bouwdepot?

Een bouwdepot werkt eigenlijk vrij simpel. We leggen het kort uit:

  1. Wil je een verbouwing meefinancieren in jouw hypotheek, of wil je een nieuwe woning gaan bouwen? Dan houdt de geldverstrekker het geld hiervoor achter in een bouwdepot om er zeker van te zijn dat de verbouwing ook echt plaats zal vinden.
  2. De facturen voor de verbouwing van je huis stuur je naar de geldverstrekker (goed alle bonnetjes bewaren!).
  3. Vervolgens worden deze kosten betaald vanuit jouw bouwdepot. Dit gebeurt meestal binnen enkele dagen.
  4. Een bouwdepot hoef je niet in 1 keer op te maken, afhankelijk van de betreffende geldverstrekker. Het blijft het maximaal 2 jaar ‘geldig’. Over het deel van het bouwdepot dat je nog niet hebt gebruikt, ontvang je bijna altijd een rentevergoeding van de bank. Let op dat deze vergoedingsrente per geldverstrekker verschilt. Laat je hierover goed adviseren door een onafhankelijk adviseur van Academica.
  5. Heb je het bouwdepot aan het einde van de looptijd niet helemaal opgemaakt? Geen probleem, het restant wordt afgelost op jouw hypotheek.

Nieuw huis kopen? Bouwdepot voor zonnepanelen of andere duurzame maatregelen mogelijk!

Als je een nieuwe woning koopt, mag je maximaal 100% van de koopsom van het huis lenen. Echter: wanneer je wilt investeren in groene maatregelen (denk aan zonnepanelen, isolatie of dubbel glas), dan mag je 106% van de koopsom lenen (2023). Handig om te weten!

Interesse in een bouwdepot?

Wij vergelijken alle rentes en voorwaarden in de markt en je krijgt de voordeligste (nieuwbouw) hypotheek aangeboden! Bel 078 648 14 80, of laat hieronder je gegevens achter. Het eerste gesprek is altijd gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!