Stapels muntgeld met houten huisje

Extra aflossen hypotheek in 2017 verstandig?


12.464 keer gelezen

Het einde van 2017 komt in zicht. Heb jij spaargeld op de bank en wil je daarover zo min mogelijk belasting betalen? Dan kan je extra aflossen op je hypotheek. Maar is dat verstandig of zijn er meer opties?

Voordeel extra aflossen op je hypotheek

Grootst bijkomend voordeel van extra aflossen op je hypotheek is het verlagen van je  hypotheeklasten. Het risico voor de bank wordt kleiner, omdat jouw hypotheekschuld afneemt. Dit kan betekenen dat  jouw hypotheek in een lagere risicoklasse valt.

Nadeel extra aflossen op je hypotheek

Vaak kun je maar 10 tot 20% van je hypotheek extra aflossen. Dit  ligt vast in de hypotheekvoorwaarden bij het aangaan van je hypotheek . Wil je toch meer aflossen? Dan  zal de bank waarschijnlijk een boete berekenen.

Andere optie: hypotheek volledig aflossen

Je kunt je hypotheek ook volledig aflossen. Met eigen geld, of door je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. Ook dan zal de bank waarschijnlijk  een boeterente berekenen. Je lost immers meer af dan in jouw hypotheekvoorwaarden is toegestaan. Wat veel  huiseigenaren niet weten, is dat er ondanks deze boeterente  vaak enorme financiële voordelen te behalen zijn door het oversluiten van de hypotheek. Juist nu! 

Nu hypotheek oversluiten = verstandig geld besparen

Tussen 2007 en 2011 was een rente van 4,7% voor 10 jaar vast heel normaal. Nu (najaar 2017) is de laagste rente nog maar 1,53%! Ook andere rentes zijn superlaag. Heb je al een hypotheek? Dan is dit dus hét moment om te profiteren.  Laat jouw huidige hypotheek doorrekenen en ga voor een nieuwe hypotheek met de állerlaagste hypotheekrente. Een eventuele boete verdien je in veel gevallen relatief snel terug. Zo kun je als huiseigenaar vaak meer besparen dan wanneer je extra aflost op je huidige hypotheek.

Geld verstandig inzetten? Bel 078 648 14 18 voor advies

De laatste maanden van 2017 gaan in. Bel Academica voor direct onafhankelijk advies of laat hieronder je gegevens achter. Zo weet je zeker dat je jouw geld optimaal benut!

Heb je een vraag? Bel ons!