Windmolens in landschap

Energielabel huis aanvragen: dit levert het je op!


35.849 keer gelezen

Ga jij je huis binnenkort verkopen? Dan heb je een geldig geregistreerd energielabel nodig. Hiermee laat je zien hoe energiezuinig jouw huis is. Benieuwd welke energielabels er zijn, hoe je er eentje aanvraagt en wat het je oplevert? Wij zochten het uit!

Wat is een energielabel?

Een energielabel voor je huis is een ‘etiket’ dat laat zien hoe energiezuinig jouw woning is. Dit label vraag je aan voor je koopwoning. Het energielabel moet zorgen voor meer energiezuinige huizen in Nederland. Daarnaast helpt bij het behalen van de doelstellingen die vastgelegd zijn in het Nationale Energieakkoord. Ook voldoet Nederland met het label aan de Europese regelgeving.

Welke energielabels zijn er?

Er zijn verschillende labels, waarbij A++++ het meest zuinige energielabel is en G het minst zuinig. Om te bepalen welk label een woning krijgt, wordt gekeken naar bepaalde eigenschappen. Denk aan woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.

In een voorbeeld van Milieu Centraal zie je hoe een woning met een energielabel G (zonder maatregelen) naar een energielabel A (zeer energiezuinig) kan gaan.

Energielabel verplicht bij verkoop

Ga je jouw huis verkopen? Dan is een energielabel verplicht. Zo krijgen kopers een eerlijk beeld van de energiezuinigheid van jouw huis. Ook bij verhuur van je huis is het verplicht om een energielabel te hebben. Uitzonderingen zijn studentenkamers, monumenten en vrijstaande woningen kleiner dan 50m2.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Een energielabel is 10 jaar geldig. Pas als het label verlopen is, moet je een nieuwe aanvragen en registreren. Wil je weten welk energielabel jouw huis heeft? Dat doe je via energielabel.nl. Hier kun je het voorlopig energielabel van jouw huis checken. Dit label heeft geen officiële status. Het geeft slechts een inschatting op basis van openbare gegevens.

Energielabel aanvragen in 2022: controleur op bezoek

Per 2021 is een het aanvragen van een energielabel veranderd. Voorheen verliep de aanvraag volledig digitaal. Inmiddels komt er ook een erkende controleur (energieadviseur) bij het huis langs om het energielabel vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 à 2 uur. Hierdoor zijn de aanvraagkosten tegenwoordig een stuk duurder: van een paar tientjes naar ongeveer 200 euro! De prijzen voor het vaststellen van jouw energielabel kunnen per controleur verschillen. Tip: vraag een aantal offertes op voordat je een afspraak maakt. Na het vaststellen van jouw energielabel, registreert de controleur de kenmerken van jouw woning. Je krijgt daarna een document met het officiële energielabel van je huis én eventuele verbetermogelijkheden. Weet je trouwens dat een energielabel je ook iets op kan leveren?

Energielabel A of B = hogere vraagprijs

Woningen met een Energielabel A of B brengen extra op bij de verkoop. Hoeveel dat is, verschilt per regio, maar varieert tussen de 2% en 15%. Dat maakt investeren in zonnepanelen of isolatie éxtra voordelig (je bespaart natuurlijk ook op je energierekening). Financiering is vaak super makkelijk te regelen! Het overwegen waard dus, ook als je voorlopig nog niet gaat verkopen.

Energiezuinig investeren? Bel Academica!

Een belletje en wij vertellen jou wat de mogelijkheden zijn. Bel 078 648 14 80. Je gegevens hieronder achterlaten kan ook.

Heb je een vraag? Bel ons!