Windmolens in landschap

Energielabel huis aanvragen: bespaar nu honderden euro’s!


27.740 keer gelezen

Met een energielabel laat je zien hoe energiezuinig jouw huis is. Het aanvragen hiervan kost nu een paar tientjes. Maar dit gaat binnenkort veranderen! Vanaf 1 januari 2021 gaat het aanvragen van een energielabel tussen de 100 en 200 euro kosten. Benieuwd hoe je dit nu nog kan regelen en dus die paar honderd euro kan besparen?

Wat is een energielabel?

Een energielabel voor je huis is een ‘etiket’ dat laat zien hoe energiezuinig jouw woning is. Dit label vraag je aan voor je koopwoning. Het energielabel moet zorgen voor meer energiezuinige huizen in Nederland. Daarnaast helpt bij het behalen van de doelstellingen die vastgelegd zijn in het Nationale Energieakkoord. Ook voldoet Nederland met het label aan de Europese regelgeving.

Welke energielabels zijn er?

Er zijn 7 labels, waarbij A het meest zuinige energielabel is, G is het minst zuinig. Om te bepalen welk label een woning krijgt, wordt gekeken naar bepaalde eigenschappen. Denk aan woningtype, isolatie, beglazing en verwarming.

In een voorbeeld van Milieu Centraal zie je hoe een woning met een energielabel G (zonder maatregelen) naar een energielabel A (extreem energiezuinig) kan gaan.

welk energielabel heeft mijn huis

Energielabel verplicht bij verkoop

Ga je jouw huis verkopen? Dan is een definitief energielabel verplicht. Zo krijgen kopers een eerlijk beeld van de energiezuinigheid van jouw huis. Ook bij verhuur van je huis is het verplicht om een energielabel te hebben. Uitzonderingen zijn studentenkamers, monumenten en woningen kleiner dan 50m2.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Een energielabel is 10 jaar geldig. Pas als het label verlopen is, moet je een nieuwe aanvragen. Wil je weten welk energielabel jouw huis heeft? Dat doe je via energielabel.nl. Hier kun je het voorlopig energielabel van jouw huis checken. Dit label heeft geen officiële status. Het geeft slechts een inschatting op basis van openbare gegevens.

Energielabel aanvragen

Een definitief energielabel aanvragen kan met je DigiD. Op basis van de openbare gegevens wordt een voorlopig energielabel voor je vastgesteld. Heb je zelf nog energiezuinige investeringen gedaan, zoals zonnepanelen geplaatst of dubbel glas gezet? Dan vul je deze informatie aan. Vervolgens selecteer je een erkend deskundige die checkt of deze gegevens kloppen. Na goedkeuring wordt een definitief energielabel automatisch geregistreerd. Het online aanvragen van een energielabel kost maar een paar tientjes.

Veranderingen energielabel aanvragen in 2021

Vanaf 1 januari 2021 gaat het aanvraagproces van een energielabel veranderen. Na de online aanvraag moet er een controleur langskomen om het energielabel vast te stellen. Hierdoor kunnen de aanvraagkosten oplopen tot maar liefst 200 euro! Vraag daarom nu nog snel jouw energielabel aan, ook al is deze de komende paar jaar nog geldig. Het scheelt je snel honderden euro’s! Goed om te weten: het label blijft na aanvragen gewoon 10 jaar geldig.

Energielabel A of B = hogere vraagprijs

Woningen met een Energielabel A of B brengen gemiddeld 7.000 euro extra op bij de verkoop. Dat maakt investeren in zonnepanelen of isolatie éxtra voordelig (je bespaart natuurlijk ook op je energierekening). Financiering is vaak super makkelijk te regelen! Het overwegen waard dus, ook als je voorlopig nog niet gaat verkopen. 

Energiezuinig investeren? Bel Academica!

Een belletje en wij vertellen jou wat de mogelijkheden zijn. Bel 078 648 14 80. Je gegevens hieronder achterlaten kan ook.

Heb je een vraag? Bel ons!