Een oud huis kopen? 5 tips!


22.560 keer gelezen

Glas in lood, een open haard, een vloer van graniet of een erker. Wie droomt er stiekem niet van. Oude huizen zijn vaak erg karakteristiek. Maar bij een oud huis kan je ook voor vervelende verrassingen komen te staan. Die soms veel geld kosten. Daarom 5 tips bij het kopen van een oud huis.

Tip 1: Check op achterstallig onderhoud

Een oud huis zit boordevol karakteristieke elementen die je niet zo snel vervangt. Maar hierdoor is de kans wel groter dat er krakende vloeren, rotte balken of scheve muren ontstaan. En heeft het huis wel een CV-systeem? Is de elektra wel veilig en van deze tijd? Zit er vocht onder de vloer? Als koper heb je een onderzoeksplicht. Blijf kritisch en laat je niet meteen verleiden door alles wat je op het eerste gezicht ziet.

Tip 2: Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Gebreken zijn namelijk op het eerste gezicht niet altijd zichtbaar. Daarom raden wij je aan om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zeker bij een oudere woning! Een onafhankelijk keuringsbedrijf checkt jouw droomhuis van boven tot onder. Zo weet je precies wat er aan het huis moet gebeuren en wat dit gaat kosten.

Tip 3: Controleer of het een monument is

Het is belangrijk om te checken of het huis dat je op het oog hebt een monument is. Een monument mag je namelijk niet zomaar verbouwen. Wil je weten of jouw huis een monument is? Ga dan naar het Rijksmonumentenregister. Natuurlijk kan je ook informeren bij de gemeente of provincie. Is het huis een monument? Dan bestaan er verschillende regelingen en subsidies waar je gebruik van kunt maken.

Tip 4: Vraag naar het energielabel

Veel oudere huizen hebben enkele beglazing. Ook zitten er vaak kieren in een oud huis, bijvoorbeeld rondom kozijnen. Hierdoor kan er veel warmte verloren gaan. Check daarom altijd het energielabel van jouw toekomstige huis. De klassen gaan van A (groen, zeer zuinig) tot G (rood, zeer onzuinig). Dit is belangrijk om te weten, want een zuinige woning betekent een lagere energierekening. Tip: wanneer je investeert in energiebesparende maatregelen, kun je een hogere hypotheek krijgen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van HR++ glas, zonnepanelen of een warmtepomp.

Tip 5: Vraag advies van een expert

Zoals je leest, zijn aan het kopen van een oud huis verschillende risico’s verbonden. Oplossing? Ga voor goed advies! Wij kijken graag met je mee om samen de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Bel 078 648 14 18 of laat hieronder jouw gegevens achter. Dan plannen we zo snel mogelijk een eerste gratis gesprek!

Heb je een vraag? Bel ons!