Corona en de huizenmarkt: wat gaan de huizenprijzen doen?


17.151 keer gelezen

Dat het coronavirus enorme economische gevolgen gaat hebben, is inmiddels een feit. Steeds meer overheden moeten bijspringen. Bedrijven sluiten tijdelijk hun deuren, of zien hun productie snel afnemen. Wat gaat dit op termijn met de huizenmarkt doen?

Gevolgen coronavirus op de huizenprijzen

De huizenprijzen zijn de laatste jaren alleen maar gestegen. In 2019 nog met 6.9%. De vraag naar woningen is ook in 2020 nog steeds veel groter dan het aanbod. En dat stuwt de prijs. Door een tekort op de woningmarkt werd voor 2020 nog steeds een stijging verwacht van 5 tot 6%. Maar wat gaat het coronavirus hier uiteindelijk mee doen? Om hier antwoord op te krijgen, zijn 2 vragen belangrijk:

1. Wat doen de rentes?

Een reden dat er zoveel vraag is naar woningen, is de lage hypotheekrente. Het is aantrekkelijker dan ooit om een hypotheekrente (lang) vast te zetten. Dat maakt kopen extra voordelig. Hierdoor nam de vraag naar huizen de afgelopen tijd alleen maar toe. De verwachting is nu dat de rente gaat stijgen. Maar hoe hard? Dat is nog de vraag. Hoe harder de rente stijgt, hoe minder mensen op termijn gaan kopen. Maar vooralsnog doet de Europese Centrale Bank (ECB) er alles aan om een snelle stijging tegen te gaan.

2. Wat doet de arbeidsmarkt?

De werkloosheid in Nederland was de afgelopen maanden historisch laag. Steeds meer mensen kregen een vast contract en lonen stegen. De maatregelen rondom het coronavirus gaan op termijn een flinke impact hebben op de arbeidsmarkt. Steeds meer bedrijven raken in zwaar weer.

Toch wordt er door de overheid op dit moment alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk bedrijven werknemers op straat moeten zetten. Hierbij zal de ene sector zwaarder getroffen worden dan de andere. Zo zijn er ook sectoren waar geldstromen altijd blijven bestaan. Of die zelfs verdienen aan een minder snel groeiende economie.

Huizenmarkt normaliseert, daling huizenprijzen blijft uit

Het coronavirus gaat invloed hebben op de arbeidsmarkt en hypotheekrente. En dus ook op de woningmarkt. Het is alleen nog de vraag hoe snel. Economen verwachten vooral dat de huizenprijzen op korte termijn minder hard stijgen. Dat is positief, want daarmee worden huizen voor starters wellicht weer beter bereikbaar. Maar een daling van de huizenprijzen? Daar is voorlopig geen sprake van!

Huis kopen? We helpen je, juist nu!

Je hoeft niet te wachten met het kopen van een huis. Wel is persoonlijk financieel advies juist nu belangrijk. Bel 078 648 14 80 en we geven je direct antwoord op al jouw vragen. Als je wilt, plannen we vandaag al een eerste gratis gesprek. Samen bekijken we al jouw mogelijkheden!

Heb je een vraag? Bel ons!