Twee vrouwen met tablet

Bod doen op huis 2022: nu gratis financiële check! [tip]


26.223 keer gelezen

Huis van je dromen gevonden? Dan wil je dat zo snel mogelijk op de kop tikken. Maar, je bent vast niet de enige met dit idee. Hoewel de huizenmarkt iets afkoelt, is er nog altijd concurrentie. Lees hoe jij dit het beste aanpakt. Én ontdek met welke gouden tip jij de concurrentie een stap voor bent!

Twee aandachtspunten bij bod doen op huis

Wanneer het huis dat je bezichtigt je droomhuis blijkt te zijn, wil je hier natuurlijk op bieden. Gelijk een bod doen op een huis en het koopcontract zo snel mogelijk tekenen? De verleiding is groot! Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Waaronder:

1. Niet zomaar bieden boven de vraagprijs

Het was een tijd eerder regel dan uitzondering: bieden boven de vraagprijs. Toch is dit niet altijd slim. De bank leent jou namelijk maximaal 100% van de woningwaarde. Bied jij veel meer? Dan zit je met een probleem als je niet voldoende eigen geld hebt… Niet doen voordat je een expert gesproken hebt dus! Die kan jou binnen 24 uur vertellen wat een huis écht waard is en hoe het er nu op de huizenmarkt aan toegaat.

Let op: huidige woningmarkt lijkt af te koelen!

Zo weten we bijvoorbeeld dat je in de huidige markt meer onderhandelingsruimte hebt. In juni 2022 zijn er namelijk minder huizen verkocht dan in het jaar daarvoor (bron: NVM). Dit zorgt voor dubbel voordeel voor huizenkopers:

  • Het aantal te koop staande woningen is hierdoor gestegen. Kopers hebben hierdoor meer te kiezen en reageren niet meer massaal op één woning.
  • Door de gestegen rente bieden minder mensen op een woning. Hierdoor neemt de concurrentie dus ook af.

2. Check de ontbindende voorwaarden (financiering)

Wanneer je een kopie van het door beide partijen ondertekende koopcontract hebt ontvangen, heb je drie dagen wettelijke bedenktijd om zonder opgaaf van redenen af te zien van de koop. Hierna moet je doorgaans 10% van de aankoopprijs betalen om alsnog onder de aankoop uit te komen. Tenminste, als je geen ontbindende voorwaarden hebt opgenomen in het koopcontract. Toen de markt erg oververhit was, werden er niet altijd ontbindende voorwaarden opgenomen, om het voorstel voor de verkoper aantrekkelijker te maken. Nu de markt gunstiger is voor kopers, zien we de ontbindende voorwaarden gelukkig weer vaker terugkomen in de koopakte. De bekendste ontbindende voorwaarde is die voor het regelen van de financiering. 

Bod op huis doen? Financiering rond krijgen kost tijd

Slim dus om de financiering als ontbindende voorwaarde in het koopcontract op te nemen! Toch kun jij je op voorhand al voorbereiden, waardoor jij jouw kans op succes vergroot. Ga je pas na de bezichtiging checken of de gewenste hypotheek mogelijk is? Dan gaat daar extra tijd overheen. En tijd is kostbaar in dit proces! Zorg dat je goed voorbereid een bod uitbrengt en daarmee jouw kans op succes aanzienlijk vergroot.

Bieden op huis in 2022? Wees concurrentie voor!

Wil jij dat ook wel? Op voorhand aantonen wat je zou kunnen lenen? Oplossing: bij Academica kun je een financiële check laten doen. Dit is een goede indicatie van wat jij kunt lenen - definitieve duidelijkheid krijg je na de aanvraag van de hypotheekofferte. Neem vóór de bezichtiging contact met ons op. Wij zetten gratis voor je op papier of je de woning waar je oog op is gevallen, zou moeten kunnen financieren. Dat geeft jou in 2022 twee grote voordelen:

  • Je weet vooraf wat je kan bieden. Zo kan jij een zeer aantrekkelijk eerste bod doen;
  • Je kan aan de verkopende partij vooraf laten zien dat Academica jouw financiële situatie bekeken heeft.. Dit geeft jou een flinke voorsprong op andere potentiële kopers.

Jouw financiële check? Ga voor een gratis inventarisatie

Bel 078 648 14 80 of laat je gegevens achter voor jouw gratis financiële check op papier. Zo ben jij de concurrentie nét dat stapje voor!

Heb je een vraag? Bel ons!