Rekenmachine, papier en pen

Aflossingsvrije hypotheek 2019: wat is nog mogelijk?


21.795 keer gelezen

De aflossingsvrije hypotheek was in het verleden populair en is weer in opkomst, vanwege de lage maandlasten. Wat zijn de huidige mogelijkheden? Lees verder!

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je niet verplicht binnen de looptijd hoeft af te lossen. Omdat je niks aflost, profiteer je optimaal van de laagste mandlast. Aanname: in 2019 krijg je geen hypotheekrenteaftrek meer met deze hypotheekvorm. Alleen nog met een annuïtaire of lineaire hypotheekvorm. Toch?

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek 2019

Heb je vóór 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor jouw eigen 'hoofdverblijf'? Dan heb je geluk! Je kunt gebruik maken van het zogenoemde overgangsrecht. Voordelen:

  • Je mag je aflossingsvrije hypotheek behouden
  • Je hebt nog recht op hypotheekrenteaftrek op je aflossingsvrije hypotheek
  • Je mag je aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Je kan dus in 2019 én 2020 nog profiteren van je aflossingsvrije hypotheek. En afhankelijk van jouw situatie, wellicht tot lang daarna!

Aflossingsvrije hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Valt jouw hypotheek binnen het overgangsrecht en wil je binnenkort verhuizen? Dan mag je je aflossingsvrije hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Oude woning verkocht? Dan is het verstandig om op korte termijn een nieuwe hypotheek aan te gaan voor je volgende huis. Doe dit op tijd, anders loop je het risico dat je de volgende hypotheek wél verplicht annuïtair of lineair moet aflossen.

Aflossingsvrije hypotheek: ook voor starters interessant!

Kun je geen gebruik maken van het overgangsrecht? Dan kun je alsnog profiteren van de aflossingsvrije hypotheek. Met de huidige dalende rentetarieven wordt aflossingsvrij vooral bij starters steeds aantrekkelijker. Door de torenhoge huizenprijzen zien zij steeds vaker af van de hypotheekrenteaftrek en kiezen ze voor de laagste maandlast.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Laat je je aflossingsvrije hypotheek oversluiten? Dan kan je profiteren van de actuele hypotheekrentes en je behoudt jouw hypotheekvorm waarop je tussentijds niks hoeft af te lossen. Let wel:

  • Veel banken financieren maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij.
  • Een aflossingsvrije hypotheek is niet altijd het voordeligste. Aan het einde van de looptijd staat de volledige lening nog open. Daarom is het belangrijk om je voor het einde van de looptijd na te gaan of jij nog steeds blij bent met je hypotheek

Tip: laat je bij het oversluiten van je hypotheek altijd adviseren door een onafhankelijk adviseur.

Wel of geen aflossingsvrije hypotheek? Neem contact op!

Bel 078 64814 18 of laat hieronder je gegevens achter. Dan pluizen wij uit wat in jouw geval het voordeligst is!

Heb je een vraag? Bel ons!