Rekenmachine, papier en pen

Aflossingsvrije hypotheek 2019: wat is nog mogelijk?


14.511 keer gelezen

De aflossingsvrije hypotheek was populair tot 1 januari 2013, vanwege de hypotheekrenteaftrek die hierop van toepassing was. Hoe zit het met de aflossingsvrije hypotheek in 2019? Lees verder!

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je niet verplicht binnen de looptijd hoeft af te lossen.  Omdat je niks aflost, profiteer je optimaal van de hypotheekrenteaftrek. Aanname: in 2019 krijg je geen hypotheekrenteaftrek meer met deze hypotheekvorm. Alleen nog met een annuïtaire of lineaire hypotheekvorm. Toch?

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek 2019

Heb je vóór 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor jouw eigen 'hoofdverblijf'? Dan heb je geluk! Je kunt gebruik maken van het zogenoemde overgangsrecht. Voordelen:

  • Je mag je aflossingsvrije hypotheek behouden
  • Je hebt nog recht op hypotheekrenteaftrek op je aflossingsvrije hypotheek
  • Je mag je aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Je kan dus nog profiteren van je aflossingsvrije hypotheek in 2019. En afhankelijk van jouw situatie, wellicht tot lang daarna!

Aflossingsvrije hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Valt jouw hypotheek binnen het overgangsrecht en wil je verhuizen in 2019? Dan mag je je aflossingsvrije hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Oude woning verkocht? Dan is het verstandig om op korte termijn een nieuwe hypotheek aan te gaan voor je volgende huis. Doe dit op tijd, anders loop je het risico dat je de volgende hypotheek wél verplicht annuïtair of lineair moet aflossen.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

Laat je je aflossingsvrije hypotheek oversluiten? Dan kan je profiteren van de actuele hypotheekrentes en je behoudt jouw hypotheekvorm waarop je tussentijds niks hoeft af te lossen. Let wel:

  • Veel banken financieren maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij.
  • Een aflossingsvrije hypotheek is niet altijd het voordeligste. Aan het einde van de looptijd staat de volledige lening nog open. Daarom is het belangrijk om je voor het einde van de looptijd na te gaan of jij nog steeds blij bent met je hypotheek

Tip: laat je bij het oversluiten van je hypotheek altijd adviseren door een onafhankelijk adviseur.

Wel of geen aflossingsvrije hypotheek? Neem contact op!

Bel 078 64814 18 of laat hieronder je gegevens achter. Dan pluizen wij uit wat in jouw geval het voordeligst is!