Hangend boek

5 fabels en feiten over ’de hypotheek’


9.244 keer gelezen

Het regent in Nederland fabels over hypotheken. Fabels die jou misschien tegenhouden om je maandlasten te verlagen, te verhuizen, te verbouwen of iets anders prachtigs te doen. Maar hoe kun jij nu weten wat waar is en wat niet? Daarvoor zijn wij er!

1. “Een boeterente bij oversluiten loont niet.”

Fabel! Rentes van nu zijn bizar laag. Wil je daarvan profiteren? Dan kan je jouw hypotheek oversluiten. Maar dan krijg je toch een boete? Als jouw rente nog lang vaststaat, bestaat die kans inderdaad, want de geldverstrekker loopt geld mis als jij je hypotheek voor het einde van de rentevaste periode oversluit. Maar wat veel mensen niet weten is dat je de boete vaak razendsnel hebt terugverdiend! 

2. “Het is goedkoper om bij mijn eigen bank een hypotheek af te sluiten.”

Jij kent je bank en jouw bank kent jou. Dat is fijn, maar het is een fabel dat je altijd goedkoper uit bent bij je eigen bank. Als je zeker wilt weten dat je de beste hypotheekdeal eruit sleept, is het slim om alle hypotheken in de markt te vergelijken. Dat is veel werk, maar gelukkig kun je dat monnikenwerk uitbesteden. Tip: kies voor onafhankelijk hypotheekadvies bij Academica. Wij vergelijken de laagste rentes in de markt, maar nemen ook de voorwaarden erin mee en onderzoeken grondig wat voor jou de beste deal is. 

3. “Bij een groter huis horen hogere maandlasten”

Denk je dat groter wonen automatisch betekent dat je meer gaat betalen? Fabel! Met de lage rentes van nu, kan je vaak meer hypotheek krijgen tegen lagere maandlasten. Dit biedt jou de mogelijkheid om mooier te gaan wonen. Uiteraard hangt het ook deels van de locatie af waar je wilt wonen. Wil je een appartement middenin het centrum, of wil je vlakbij een stad wonen, bijvoorbeeld in een dorp. In een dorp krijg je bijna altijd meer huis voor jouw geld. Het hangt helemaal van je wensen af! Maar feit blijft dat groter wonen niet per definitie meer hoeft te kosten!

4. “Ik kan met mijn inkomen geen hypotheek afsluiten”

Heb jij geen vast contract, ben je zzp’er of starter? Dan denk je misschien dat je geen hypotheek kunt krijgen. Dat is vaak een fabel! Tegenwoordig is er veel mogelijk. Als je starter bent, kan je met wat hulp van ouders of familie vaak wel een huis kopen. Als zzp’er kan je bij banken terecht die jouw inkomsten zo positief mogelijk en dus echt in jouw voordeel meenemen. Op basis hiervan berekenen ze jouw maximale hypotheek,  waardoor een huis kopen vaak wel mogelijk is. Betaal jij je blauw aan huur en is jou verteld dat je niet kan kopen? Een huurverklaring kan uitkomst bieden. Ook een hypotheek afsluiten na je pensioen kan! Vraag een onafhankelijke adviseur bij Academica wat er voor jou mogelijk is. 

5. “Met een lagere rente heb ik minder renteaftrek”

Ergens lijkt deze fabel te kloppen. Want hoe hoger je hypotheekrente,  hoe meer hypotheekrenteaftrek je hebt en des te meer geld je van de Belastingdienst terug krijgt. Klopt toch? Nee, want je moet kijken naar hoeveel hypotheekrente je alsnog zelf betaalt. In het meest gunstige geval  heb je nu nog recht op 49% hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat je minimaal 51% van je hypotheekrente zelf blijft betalen. En als je rentepercentage hoger is, betaal je dus alsnog méér hypotheekrente. Daarnaast staat de hypotheekrenteaftrek al jaren onder druk en gaan er stemmen op om deze geheel te laten verdwijnen. Nog een reden om voor de laagste hypotheekrente te gaan! 

Klaar voor jouw feiten? Neem contact op!

Weet wat er écht mogelijk is voor jou. Is het die prachtwoning? Of wil je van je te dure hypotheek af? Schakel een onafhankelijke adviseur van Academica in! Bel 078 648 14 18, laat je gegevens hieronder achter of plan zelf een gratis gesprek in. Goed om te weten: het eerste gesprek is altijd gratis! 

Heb je een vraag? Bel ons!