waarop-letten-bij-aankoop-huis-tips.jpg

Waar op letten bij aankoop huis? 5 gouden tips

Gekte op de huizenmarkt. Jouw kansen als koper lijken met de dag af te nemen. Daarom moet je meer dan ooit op de hoogte zijn van waar je op moet letten bij de aankoop van een huis. Toch? Hieronder 5 tips.

1. Staar je niet blind op één straat, buurt of stad!

De huizenprijzen stijgen in bijna heel Nederland. Toch lopen de steden nog vér voor. In Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of Breda staan kopers letterlijk in de rij voor een woning! Ga dus niet voor één bepaalde straat, buurt of stad. Jouw kansen op een woning nemen gegarandeerd toe als je jouw scope uitbreidt.

 

2. Zeg geen domme dingen tijdens een bezichtiging

‘Ik ga zéker boven deze vraagprijs bieden’, of: ‘Ik krijg die financiering écht wel rond!’? Dit soort opmerkingen maken tijdens een bezichtiging is vragen om problemen om twee redenen:

  1. Het eerste bod is bepalend voor de uiteindelijke aankoopprijs.
  2. Er zitten nog best wat haken en ogen aan het rondkrijgen van je hypotheek. Voor je het weet zit je ergens aan vast!

Ga dus niet bluffen om de concurrentie van je af te schudden. Hoe verleidelijk het ook is…


3. Controleer jouw financiering vóór de aankoop

Sta je in je droomhuis, blijkt het boven je budget te zijn. Tip: achterhaal eerst hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Dit hangt niet alleen af van jouw eigen inkomen en spaargeld. Ook de getaxeerde marktwaarde of koopsom van de woning spelen een rol. Veel banken kijken welke van deze twee bedragen het laagst is. Vervolgens kun je maximaal 101% van dit bedrag lenen (2017). Een huis kopen voor een bedrag dat ver boven de marktwaarde ligt mag, maar dan moet je wel meer eigen geld inbrengen.


4. Niet doen: huis kopen zonder voorbehoud van financiering

Zet niet zomaar je handtekening, omdat je een huis écht heel graag wilt en de concurrentie moordend is. Het komt steeds vaker voor dat eigenaren de woning alleen zonder voorbehoud van financiering willen verkopen. Dat levert risico’s op: 

  • Je hebt dan géén tijd om na te gaan of je de financiering geaccepteerd wordt bij de bank, zonder dat je aan de koop vastzit.
  • Wijst de bank jouw hypotheek toch af, dan kun je niet meer onder de koop uit.
  • Heb je dan al getekend? Dan kan je een boetebedrag van 10% van de aankoopprijs voorgeschoteld krijgen. Opletten dus!


5. Kies voor aankoopbegeleiding

Onzeker over waar je op moet letten bij de aankoop van een huis? Ga voor aankoopbegeleiding van Academica. Dan wordt de aankoop van het huis voor je geregeld. En alle rompslomp. In overleg met jou! Je krijgt bij Academica een gratis voortaxatie (= kans op een te hoog bod uitbrengen minimaliseren). En onderhandelen? Dat doen wij voor jou. Kennis is macht! Daarom slepen we al 35 jaar voor onze klanten de laagste koopsom eruit.


Huis kopen? Doe het samen met ons!

Bel 078 648 14 18 en schakel onze onafhankelijke aankoopmakelaars in. Zij helpen je van a tot z bij de aankoop van je huis, zodat jij precies weet waar je op moet letten!

 

mijn_situatie.jpg

Wat kunnen we voor je betekenen?

Volgende

Contact

Laat hieronder jouw gegevens achter. Wij nemen uiterlijk %ContactTerm% contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: 078 648 14 18.

Persoonsgegevens

 ,  Aanpassen?
Opzoeken adresgegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking