Haag in vorm van vraagteken

Waar op letten bij aankoop huis? 6 grootste valkuilen!


27.900 keer gelezen

Gekte op de huizenmarkt. Het is al een flinke tijd aan de gang. Maar laat je niet ontmoedigen! We zien een lichte kentering in de markt. Nog steeds geldt: kennis is macht. Wees de concurrentie een stap voor. Lees hieronder 6 dingen die je zéker niet moet doen. #6 kan je heel veel kosten!

1. Je blind staren op één buurt of stad

De huizenprijzen zijn in bijna heel Nederland gestegen. Toch lopen de grote steden nog vér voor. In Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of Breda staan kopers nog steeds in de rij voor gewilde woningen. Spreid je kansen. Ga niet voor één bepaalde straat, buurt of stad. De kans dat je een betaalbare woning vindt, neemt gegarandeerd toe als je jouw scope breder maakt. Kijk bijvoorbeeld naar randgemeenten of naar wijken die veel potentie hebben. 

2. Verkoop huidige woning verkeerd inschatten

Stel, je hebt een nieuwe woning op het oog, maar jouw huidige woning nog niet verkocht. Dat komt regelmatig voor. Om tóch je nieuwe huis te kunnen kopen, bestaat er een overbruggingshypotheek. Handig! Maar levert jouw huidige woning minder op dan eerder ingeschat en ontstaat er daardoor een tekort voor het nieuwe huis? Dan moet je het bedrag dat je mist, aanvullen. Dat kan een flink bedrag zijn, wat niet iedereen op de spaarrekening heeft staan. Goed, onafhankelijk advies over jouw persoonlijke situatie kan vaak veel teleurstelling voorkomen.

3. Vooraf niet weten wat je kan lenen

Kijken kan geen kwaad, toch? Dat niet. Maar het is zonde van je tijd als je vooraf niet goed weet wat je kan lenen. Achterhaal vóór het bezichtigen hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf. Tip: houd regelmatig contact met jouw hypotheekadviseur. De rentes van drie maanden terug zijn niet te vergelijken met de huidige rentes. Hierdoor kan jouw maximale leensom nu heel anders zijn. Wanneer je interesse hebt in een woning wil jij de financiering zo snel mogelijk rond hebben! Het helpt dan als je vooraf al een berekening hebt laten maken en weet wat voor jou een haalbare hypotheek is. Door je goed voor te bereiden op je bezichtiging, maak je meer kans op een woning. 

4. Op gevoel een bod uitbrengen

Je wilt een huis écht heel graag hebben. Vaak zijn er naast jou nog meer gegadigden. Dan is snel én veel bieden superverleidelijk. Toch is dit geen slim idee. Door snel te bieden zonder je te verdiepen in de marktwaarde van de woning, kan je jezelf flink in de vingers snijden. Eén van de voorwaarden is dat je maximaal 100% van de getaxeerde woningwaarde mag lenen bij de bank. Wordt het huis lager getaxeerd dan wat jij hebt geboden? Dan betaal je het verschil uit eigen zak. Kan dat niet? Dan gaat de koop niet door. Wil jij slim bieden? Kies dan voor de expertise van een aankoopbegeleider van Academica.

5. Gigantisch overbieden

Doordat de rente is gestegen, begint de druk op de woningmarkt iets af te nemen. Hierdoor is overbieden de laatste tijd minder vaak nodig. En ook nog eens zonde. Stel, jij biedt 50.000 euro over omdat je meegaat in de huizengekte van de afgelopen jaren, maar de bieding onder jou was een overbieding van 10.000 euro. Het verschil is een groot bedrag dat je in je zak had kunnen houden. Bieden zonder goed advies kan je dus duur komen te staan. Een onafhankelijke hypotheekexpert kan jou precies vertellen wat er in jouw situatie verantwoordelijk en voordelig is!

Huis kopen ZONDER voorbehoud van financiering

Het komt steeds vaker voor dat verkopers de woning snel willen verkopen. Ze vragen jou het huis dan zonder voorbehoud van financiering te kopen. Voor verkopers is dat sneller: ze hoeven niet te wachten tot jij de financiering bij de bank rond hebt om definitief zekerheid te hebben. Voor jou als koper levert dat een groot risico op:

  • Je hebt géén tijd om na te gaan of je de financiering wel geaccepteerd wordt bij de bank.
  • Wijst de bank jouw hypotheekaanvraag af? Zonder voorbehoud van financiering in het koopcontract, kan jij niet zomaar onder de aankoop uit. 
  • Je moet het contract zonder geldige reden ontbinden. Hierdoor kan je een boetebedrag van 10% van de aankoopprijs  (lees: tienduizenden euro's!) voorgeschoteld krijgen. Opletten dus!

Huis kopen? Doe het samen met Academica!

Bel 078 648 14 80 en schakel onze onafhankelijke hypotheekexperts in. Zij adviseren je van a tot z bij de aankoop van je huis. 

Heb je een vraag? Bel ons!