Appartementcomplexen

Vereniging van Eigenaren verplicht, maar wat is het?


13.124 keer gelezen

Vereniging van Eigenaren, ooit van gehoord? Als je een appartement wilt kopen vast wel! Dan krijg je te maken met de VvE. Wat is het precies? En wat heb jij er aan als koper? Lees het in 2 minuten!

Lid worden VvE verplicht

Wanneer je een appartement koopt, word je eigenaar van het huis en mede-eigenaar van het hele gebouw. Lid worden van de VvE is dan verplicht. Een VvE kan bestaan uit bewoners van een gebouw of van meerdere complexen. Je deelt gemeenschappelijke ruimtes zoals de entree, het trappenhuis en een eventueel dakterras. Samen met alle andere eigenaren ben je dan ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

Onderhoud pand geregeld via VvE

Om dat onderhoud te betalen, zet je samen met jouw medebewoners in de Vereniging van Eigenaren  geld opzij. Dit geld wordt gebruikt voor o.a.

  • Onderhoud. Zoals het verven van buitenmuren, deuren of kozijnen
  • Reparaties. Bijvoorbeeld lekkages of het verhelpen van technische mankementen.
  • Stook- en schoonmaakkosten. Van de gemeenschappelijke ruimtes.

Daarnaast heeft de VvE vaak gezamenlijk een opstalverzekering en contracten voor bijvoorbeeld liftonderhoud.

Servicekosten VvE eerlijk gedeeld

Hoe groter de ruimte waar jij eigenaar van bent, hoe hoger de servicekosten die je aan de VvE betaalt. In de splitsingsakte is vastgelegd wat de gemeenschappelijke ruimtes zijn en waar alleen jij eigenaar van bent. De hoogte van deze servicekosten kunnen tussentijds veranderen. De begroting wordt periodiek vastgesteld. Dit gebeurt altijd in een vergadering met leden van de VvE.

Maandelijkse kosten VvE

De maandelijkse bijdrage voor de VvE komt bovenop je hypotheek en andere maandlasten. De exacte kosten voor de VvE hangen niet alleen samen met de grootte van de ruimtes waar je eigenaar van bent. Ook lopende contracten, het onderhoud en gebruikte materialen in het complex hebben invloed op de uiteindelijke servicekosten.

Appartement kopen? Doe vooraf onderzoek naar de VvE

Stap niet zomaar in de VvE! Onderzoek naar de VvE valt onder je onderzoeksplicht als koper. Vraag naar lopende contracten en financiële stukken. Zo kom je erachter of de VvE financieel wel gezond is voordat jij er zelf in stapt. Ben jij geen cijfertalent? Schakel een onafhankelijk adviseur in. Zo voorkom je dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Advies nodig? Bel 078 648 14 18…

… voor persoonlijk advies! Onze adviseurs begeleiden je in de aankoop van een appartement en bekijken alle stukken voor je in de VvE stapt.

Heb je een vraag? Bel ons!