taxatiewaarde-lager-dan-koopprijs.jpg

Taxatie lager dan koopprijs = pijn in je portemonnee!

Je hebt een parel van een huis bemachtigd. Yes! Om de concurrentie te verslaan heb je een extra hoog bod gedaan dat ruim boven de vraagprijs ligt. Nu de woning getaxeerd is, blijkt de taxatiewaarde veel lager dan jouw koopprijs. Lees snel tegen welk probleem je, net als veel andere kopers, kan aanlopen…

Ruim een kwart van alle huizen verkocht boven vraagprijs

Het wordt steeds normaler om een bod te doen dat boven de vraagprijs ligt. In het tweede kwartaal van 2017 wordt 28% van álle verkochte woningen voor of boven de vraagprijs verkocht. Voor de kredietcrisis was dit nog maar 9%. (onderzoeksbureau Calcasa).

 

Kleinere steden volgen de trend

In 2017 is dit fenomeen wijd verspreid. Niet alleen in steden als Utrecht en Amsterdam, maar ook in kleinere steden zoals: Groningen, Haarlem, Amstelveen, Almere, Zaanstad, Amersfoort en Leiden. Hier wordt zelfs meer dan 50% van alle woningen boven de vraagprijs verkocht. Ook de randgemeenten van deze steden volgen deze ontwikkeling. En dat heeft gevolgen voor kopers!

 

Taxatie lager dan koopprijs huis? Verschil betaal je zelf!

Taxateurs volgen deze trend in de markt helaas niet zo snel. Zij taxeren de woningwaarde op basis van vergelijkbare panden die eerder zijn verkocht. En dat zorgt voor problemen. Wil jij jouw woning financieren? Dan moet je een taxatierapport aanleveren. Op basis hiervan berekent de bank hoe hoog het bedrag is dat jij mag lenen. In 2017 is dit maximaal 101% van de getaxeerde  marktwaarde van de woning. Is de taxatie dus lager dan de koopprijs van het huis? Dan  kan dit grote financiële gevolgen hebben.

 

Huis kopen boven taxatiewaarde kost zo duizenden euro’s

Een simpel rekensommetje laat zien wat je in 2017 aan eigen geld moet inbrengen wanneer je een huis 10.000 euro boven de taxatiewaarde hebt gekocht:

 

Getaxeerde woningwaarde: 255.000 euro

Jouw geaccepteerde bod: 265.000 euro

Maximale hypotheek in 2017 (101% van 255.000 euro): 257.550 euro

Zelf extra in te brengen: 7.450 euro!

 

Dit bedrag staat los van kosten koper (gemiddeld ook nog eens zo’n 5 tot 6% van de aankooprijs van de woning) die je ook met eigen geld moet betalen. Zo heb je dus al snel tienduizenden euro’s aan eigen geld nodig wanneer de waarde uit de taxatie lager uitvalt dan de koopprijs. En, in 2018 wordt dit bedrag nog hoger: vanaf dan kun je nog maar 100% van de getaxeerde woningwaarde lenen.

 

Toch bieden boven vraagprijs of taxatiewaarde? 3 voorwaarden

Een bod doen boven de vraagprijs of getaxeerde woningwaarde zonder begeleiding is een risico. Wil je zelf een bod doen? Dan zijn er 3 voorwaarden:

 

  1. Je hebt jouw financiële situatie volledig in kaart: je weet hoe hoog jouw maximale hypotheek is en hoeveel eigen geld je hebt om in te brengen.
  2. Een voortaxatie heb jij via jouw aankoopmakelaar allang laten doen! Je kent de waarde van de woning en je weet hoe ver jij boven de geschatte taxatiewaarde kunt bieden .
  3. Je hebt álles maar dan ook alles uit de kast gehaald in de onderhandelingen om de koopprijs zo laag mogelijk te houden.

 

1,2,3… Academica helpt!

Laat jij het liever over aan de experts? Bel 078 648 14 18 voor aankoopbegeleiding van Academica. Wij helpen je zonder zorgen een bod te doen. Wie weet heb je binnen no-time dat pareltje in handen!

 

mijn_situatie.jpg

Wat kunnen we voor je betekenen?

Volgende

Contact

Laat hieronder jouw gegevens achter. Wij nemen uiterlijk %ContactTerm% contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: 078 648 14 18.

Persoonsgegevens

 ,  Aanpassen?
Opzoeken adresgegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking