Hand met bankpas

Studieschuld of private lease in 2019? 5 redenen voor een lagere hypotheek


23.990 keer gelezen

1. BKR registratie mobiel abonnement vanaf 1 mei 2017

Vanaf 1 mei 2017 kun je een BKR registratie krijgen bij een mobiel abonnement met daarbij een smartphone op afbetaling. Maandelijks betaal je een vast bedrag voor dat toestel. Vanaf dit jaar wordt dat gezien als lening. Betaal jij per maand 30 euro voor je telefoon? Dan loop je al snel een paar duizend euro aan hypotheek mis. Dit geldt voor telefoonabonnementen die over de gehele looptijd duurder zijn dan 250 euro. Tip: koop een losse smartphone als je binnenkort een huis wilt kopen.

2. Ook private lease BKR geregistreerd

Steeds meer autodealers stunten met private lease. Overweeg jij voor 200 of 300 euro per maand zo’n auto te gaan rijden? Denk dan nog een keer goed na! 65% van het totaalbedrag dat je betaalt aan private lease wordt geregistreerd bij het BKR als lening. Banken gaan er vanuit dat je maandelijks ongeveer 2% van dit totale bedrag kwijt bent aan vaste lasten. Zelfs als jij gewoon netjes en op tijd betaalt, heb je al een BKR registratie te pakken. Hiermee loop je al snel tienduizenden euro’s aan hypotheek mis. Tip: wil je een  woning kopen, ga op korte termijn dan niet voor private lease.

3. Rood staan of een creditcard bezitten

Heb jij een creditcard met een gespreide betaalmogelijkheid in je portemonnee, of een betaalrekening waarop je rood kunt staan? Helaas, ook dat heeft invloed. Voor een creditcard geldt dat 2% van het maximale leenbedrag als maandelijkse ‘last’ wordt meegerekend. Hierdoor kan je maximale hypotheekbedrag met duizenden euro’s dalen. Meer dan 250 euro rood staan op je betaalrekening wordt ook gezien als krediet en maandelijks terugkerende last. Tip: verwijder de mogelijkheid tot gespreid betalen, zodat je jouw creditcard gewoon kunt blijven gebruiken en vink de optie ‘rood staan’ op jouw bankrekening uit. Dat kan je zo duizenden euro’s aan hypotheek opleveren!

4. Hypotheek met studieschuld

Een studieschuld levert je geen BKR registratie op. Het is wel een maandelijks terugkerende financiële verplichting. Daarom moet je deze schuld opgeven wanneer je een hypotheek aanvraagt. De kans dat jouw maximale hypotheek hiermee daalt is groot. Toch is je studieschuld verzwijgen geen goed idee. Heb je een hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie en heb je jouw studieschuld niet opgegeven? Dan kun je die garantie op je buik schrijven! Tip: probeer je studieschuld (gedeeltelijk) af te lossen voordat je een huis gaat kopen. Je studieschuld verzwijgen adviseren wij niet.

5. Alimentatie aan partner betalen

Wanneer je maandelijks alimentatie betaalt aan je ex-partner, heeft dat ook invloed op jouw maandelijkse inkomen. De bank neemt dit bedrag mee in de berekening van jouw maximale hypotheek. Goed om te weten: als je kinderalimentatie betaalt, dan heeft dit geen invloed op je hypotheek. Niet-gescheiden ouders zijn immers ook geld kwijt aan het levensonderhoud van hun kinderen. Daarom neemt de bank deze betaalverplichting niet mee. Wel zo eerlijk!

Een hypotheek met studieschuld of een BKR registratie?

Geen zorgen! Er is heel veel mogelijk. Met enkele aanpassingen kan je zo duizenden euro’s meer hypotheek krijgen. Bovendien zijn de hypotheekrentes nu heel laag, dus daar kun je nu ook van profiteren. Laatste tip: bespreek je persoonlijke situatie vooraf met een onafhankelijk adviseur. Dan weet je precies waar je aan toe bent!

Bel Academica, wij helpen je meteen!

Onze adviseurs zitten klaar om je te helpen aan een passende hypotheek. Bel 078 648 14 18, of laat je gegevens achter en we gaan aan de slag. Vandaag nog, als je wilt ;)

Heb je een vraag? Bel ons!