home.jpg

Onafhankelijk hypotheekadvies: wat zijn de mogelijkheden met uw hypotheek in 2013?

In een zeer kort tijdsbestek heeft de overheid een aantal maatregelen genomen die van grote invloed zijn op uw maandlasten. De belangrijkste ervan gaan over uw hypotheek. Door de snelle besluitvorming is de impact van de maatregelen helaas niet bij iedereen even duidelijk geworden. Echter, het is een beslissing die u per maand ruim € 100 tot € 150 kan kosten wanneer u niet op tijd actie onderneemt. Academica legt uit wat er is veranderd en hoe u zo goed mogelijk op de overheidsmaatregelen kunt anticiperen.

Sinds 2009 hebben kopers van een woning steeds minder geld over voor een woning. Verkopers verlagen hun prijzen om toch hun huis kwijt te raken. Hierdoor is de gemiddelde woningprijs gedaald van € 262.000 in augustus 2008 tot ‘maar’ € 221.000 per november 2012. Het was de belangrijkste reden voor de overheid om in te grijpen.

Maatregelen voor nieuwe kopers

Wie voor het eerst een huis koopt, of wie al een hypotheek heeft en deze verhoogt voor de aankoop van een andere woning, moet de volledige (extra) lening voor dit huis in 360 maanden - 30 jaar - terugbetalen aan de hypotheekverstrekker. Dit terugbetalen moet via een lineaire of annuïtaire hypotheek.

Bij een lineaire hypotheek lost u elke maand hetzelfde bedrag af. U betaalt hierdoor telkens net wat minder rente over de resterende lening. In het begin zijn uw maandelijkse lasten hoog. Op het eind laag. Bij de annuïtaire hypotheek betaalt u elke maand precies hetzelfde bedrag. In het begin betaalt u weinig aflossing en veel rente. Aan het einde van de looptijd is dit omgedraaid. Voor beide vormen geldt: omdat u tussendoor aflost, neemt uw fiscale voordeel af.

Maatregelen voor wie al een woning heeft

Heeft u nu al een hypotheek, dan is er in de meeste gevallen geen verplichting om (extra) af te lossen. Bij veel mensen is de wens er echter wél. Daarmee wordt de restschuld immers kleiner en loopt u aanzienlijk minder risico bij de verkoop van uw woning.

Wie nú besluit om (extra) af te lossen op de hypotheek, kan dit tot en met 31 maart 2013 nog op een fiscaal zeer gunstige wijze doen. U heeft in dat geval een hypotheekvorm waarbij u spaart voor de aflossing en waarbij u het spaargeld pas aan het einde van de looptijd gebruikt voor het daadwerkelijk aflossen van uw lening. Met deze hypotheekvorm profiteert u maximaal van de belastingvoordelen welke het kabinet vanaf 31 maart aan banden zal leggen. Deze vorm van aflossen, welke u eveneens 100% zekerheid biedt, is daarmee aanzienlijk voordeliger dan de verplichte aflossing die de overheid per 31 maart aan u oplegt.

Rekenvoorbeeld

Stel: U wilt een bedrag van € 150.000 in 25 jaar aflossen. Zowel bij een annuïtaire hypotheek als bij een bankspaarhypotheek betaalt u in dat geval € 263.066 aan aflossing plús rente. Dan de fiscale gevolgen. Bij een annuïtaire hypotheek krijgt u in het totaal € 47.488 terug van de belasting. Bij een bankspaarhypotheek is dat € 78.750. Een verschil van € 31.262 in het voordeel van de bankspaarhypotheek. Per maand scheelt u dat € 105. Juist dit fiscale voordeel wil de overheid nu wegnemen en juist daarom zou u, indien u overweegt om extra af te lossen, op korte termijn in actie moeten komen.

Fiscale voordelen gelden nog heel even

Laat snel doorrekenen wat voor u de fiscale voordelen zijn van aflossen middels een bankspaarhypotheek. Academica kan dit voordeel eenvoudig voor u inzichtelijk maken. Ook kan Academica u desgewenst begeleiden met het in orde maken van de (extra) aflossing. Neem contact op via dit formulier of bel 078-6481400. Graag laten wij u dan zien hoe u het beste kunt anticiperen op de maatregelen van de overheid die van grote invloed kunnen zijn op uw maandlasten.

mijn_situatie.jpg

Wat kunnen we voor je betekenen?

Volgende

Contact

Laat hieronder jouw gegevens achter. Wij nemen uiterlijk %ContactTerm% contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: 078 648 14 18.

Persoonsgegevens

 ,  Aanpassen?
Opzoeken adresgegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking