home.jpg

Nu je hypotheek oversluiten: wat levert het op?

Het oversluiten van de hypotheek is populair onder huiseigenaren. Niet verwonderlijk gezien de fors gedaalde hypotheekrente. Ook met inbegrip van de boeterente en de kosten, levert oversluiten vaak een forse besparing in maandlasten op. Loopt jouw hypotheek al enige tijd, onderzoek dan zeker de mogelijkheden!

De hypotheekrente is de laatste jaren fors gedaald. Ook bij grotere hypotheekverstrekkers als ABN, ING en Rabobank is het verschil groot, zeker vergeleken met een jaar of vijf à tien terug. Neem bijvoorbeeld een NHG-hypotheek bij ABN Amro met een rentevast termijn van 20 jaar. In 2010 bedroeg de bijbehorende hypotheekrente 5,80 procent. Fors meer dan de 2,75 procent op dit moment.

Boeterente drempel bij oversluiten?

Is de actuele hypotheekrente lager dan de rente van jouw hypotheek, dan zal je bank een boeterente vragen bij het oversluiten. De bank gaat er namelijk op achteruit, aangezien de bank het geld opnieuw uit moet lenen tegen een veel lagere rente.

Ondanks de boeterente is oversluiten in veel situaties toch voordelig. Tegenover de eenmalige kosten staan namelijk veel lagere maandlasten. Deze lagere maandlasten wegen vaak ruimschoots op tegen de eenmalige kosten.

Voorbeeld oversluiten hypotheek

Wat het oversluiten van je hypotheek oplevert, hangt af van jouw hypotheeksituatie. Belangrijk is hoe lang jouw renteafspraken nog lopen. Uiteraard is ook de hoogte van de huidige rente op je hypotheek bepalend. Uit het onderstaande voorbeeld wordt dit duidelijk, waarbij rekening is gehouden met alle bijkomende kosten.

Hypotheek _oversluiten maart 2016

De renteperiode van de hypotheek loopt in dit voorbeeld tot 2023. Tot die tijd profiteer je dus van de jaarlijks lagere rentelasten. Met aftrek van alle kosten is het uiteindelijke voordeel € 25.371.

De gedaalde hypotheekrente is goede kans om de huidige maandlasten te verlagen. Of en welk voordeel dit oplevert, hangt sterk af van je persoonlijke hypotheeksituatie. Laat je goed voorlichten op dit gebied, zodat je in ieder geval een weloverwogen beslissing kunt nemen.

mijn_situatie.jpg

Wat kunnen we voor je betekenen?

Volgende

Contact

Laat hieronder jouw gegevens achter. Wij nemen uiterlijk %ContactTerm% contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: 078 648 14 18.

Persoonsgegevens

 ,  Aanpassen?
Opzoeken adresgegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking