ZZP-hypotheek-huis-kopen.jpg

Huis kopen samen met ouders: familiehypotheek, gift of garant staan

Voor starters is een woning kopen vaak erg lastig! Hoe kan je immers een hypotheek krijgen zonder vast contract, een goedgevulde spaarpot en voldoende inkomen? Maar er is een oplossing: een huis kopen samen met ouders.

Familiehypotheek

Bij een familiehypotheek (ouder-kind-hypotheek) lenen kinderen een deel van het geld voor de toekomstige woning van hun ouders. Het onderpand van dit geleende deel is, net als bij een standaardhypotheek, het huis. Een huis kopen samen met ouders kan zelfs geld opleveren. Als alles netjes wordt afgesproken en vastgelegd, kan het geleende bedrag worden meegenomen in de hypotheekrenteaftrek van de kinderen. Dat scheelt! Bovendien is de rente die ouders erover ontvangen is belastingvrij. Zo levert een familiehypotheek vaak meer op dan een spaarrekening.

 

Belastingvrij schenken 2017

In 2017 wordt het voor ouders weer mogelijk om eenmalig een bedrag van 100.000 euro te schenken aan hun kinderen om een huis te kopen of hypotheek af te lossen. En dat komt goed uit! Kun je in 2016 nog 102% van de woningwaarde lenen, in 2017 wordt dit verder beperkt naar 101%. Hoeveel scheelt dat concreet? Als je een huis koopt van 200.000 euro, kun je nu nog 4000 euro extra lenen om bijkomende kosten zoals kosten koper te financieren. In 2017 is dit bedrag nog maar 2000 euro. De kosten koper moeten dan van het eigen spaargeld worden betaald. Een belastingvrije gift kan voor veel starters een uitkomst zijn.

 

Garant staan

Starters krijgen vaak geen hypotheek omdat ze nog niet genoeg verdienen, of omdat ze geen vast contract hebben. Bij ‘garant staan’ ondertekenen de ouders ook de hypotheekakte. Vanaf dat moment zijn ze aansprakelijk voor de hypotheek. Worden de hypotheeklasten niet betaald? Dan kan de bank een beroep doen op de ouders. Helaas werd de garantstelling de afgelopen jaren door veel banken niet geaccepteerd. Het risico was te groot. Sinds kort is het gelukkig weer mogelijk om bij een aantal hypotheekverstrekkers een hypotheek met borg of garantstelling te krijgen. Dat is goed nieuws voor starters!

 

Een huis kopen samen met ouders?

Genoeg mogelijkheden! Bel 078 648 14 18 en wij gaan direct aan de slag. Voor je het weet zit onze onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou aan de keukentafel voor je eerste huis!

 

 

 

mijn_situatie.jpg

Wat kunnen we voor je betekenen?

Volgende

Contact

Laat hieronder jouw gegevens achter. Wij nemen uiterlijk %ContactTerm% contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: 078 648 14 18.

Persoonsgegevens

 ,  Aanpassen?
Opzoeken adresgegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking