vissen-net-huis-kopen-tips.jpg

Huis kopen 2017: tips om niet achter het net te vissen! (5x)

In het derde kwartaal van 2017 zijn volgens het CBS ruim 61 duizend bestaande huizen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit! Wil jij weten hoe je met die moordende concurrentie nog een kansje maakt om een huis te kopen? 5 tips!

5 tips bij huis kopen, zo heb je snel beet!

 

1. Wacht met bezichtigen! Bepaal eerst je budget

Iedereen die ooit een huis heeft gekocht, weet hoeveel tijd er gaat zitten in bezichtigen. Het is daarom belangrijk om geen tijd te verspillen aan huizen die toch niet binnen jouw budget passen. Vraag dus vóórdat je überhaupt gaat kijken, een vrijblijvend gesprek aan met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan zo voor je uitrekenen welke huizen je kunt betalen. Extra tip: ga voor onafhankelijk hypotheekadvies. Dan krijg je meteen een goed beeld van álle rentes in de markt én weet je zeker dat de meest voordelige hypotheek ertussen zit.

 

2. Vergeet Funda! Zoek makelaarskantoren op social media

Een huis zoeken op Funda doet iedereen. Daarom is het slim om ook andere kanalen in de gaten te houden. Een hele simpele manier om up-to-date te blijven, is het volgen van makelaarskantoren op social media. Dit heeft 2 voordelen. Ten eerste zit je dichtbij de bron. Makelaars zullen nieuwe huizen op de markt misschien sneller op hun eigen facebookpagina plaatsen, dan dat ze op Funda staan. Een tweede voordeel is dat je op ieder moment van de dag nieuwe woningen tegen kunt komen. Misschien komt jouw droomwoning wel in je tijdlijn voorbij terwijl je op de bus staat te wachten.

 

3. Bel die makelaar!

Nog beter: pak de telefoon. Wie zijn er als eerste op de hoogte van nieuwe woningen op de huizenmarkt? Juist, verkoopmakelaars! Een telefoontje naar een aantal makelaarskantoren kan al wonderen doen. Met een beetje geluk houden ze jou in gedachte. Extra tip: zoek op de website van de makelaar alvast naar een huis dat past bij jouw wensen. Is dit huis al verkocht? Hou je van de domme en pleeg toch een belletje! Dit huis kun je namelijk prima als referentie gebruiken. De makelaar heeft nu een goed beeld van wat jij zoekt. Zo kan hij jou bellen als er iets gelijkwaardigs in de verkoop komt.

 

4. Plan alvast de voortaxatie vóór dat je te veel biedt

Door de gekte op de woningmarkt, zijn vraagprijzen niet altijd meer realistisch. De kans is steeds groter dat je meer biedt dan het huis waard is. Dit levert problemen op als je daarna aanklopt bij de bank voor jouw hypotheek. Zij willen jou namelijk maar 101% (in 2017) van de getaxeerde (!) woningwaarde lenen. Daarom is een voortaxatie voor je gaat bieden onmisbaar. Tip: zorg dat je aan het begin van jouw huizenjacht al hebt nagedacht over aankoopbegeleiding. Als je dit goed geregeld hebt, dan is een voortaxatie zo gedaan! Moet je na de bezichtiging nog op zoek naar iemand die jouw voortaxatie kan regelen? Dan ben je zo een paar dagen kwijt! Wedden dat de concurrentie je dan voor is?

 

5. Vraag vooraf advies over de ontbindende voorwaarden

Ontbindende wat…? Daar heb je het al! Een bod doen is niet zonder risico. Als je geen goede afspraken hebt gemaakt over ontbindende voorwaarden, kun je zomaar eens aan een huis vast komen te zitten dat je niet kunt betalen. In het eerste geval betaal je dan een boete die kan oplopen tot 10% van het aankoopbedrag! Laat je dus goed adviseren vóór je een bod doet. Leg de ontbindende voorwaarden vast met een professional die opkomt voor jouw belangen. Zo weet je zeker dat je nergens aan vast zit en kun je zonder zorgen snél een bod uitbrengen.

 

Huis kopen? Bel Academica!

Bel 078 648 14 18 en schakel onze onafhankelijke aankoopmakelaars in. Zij helpen je van a tot z bij de aankoop van je huis. Het contactformulier invullen kan ook. We nemen op werkdagen binnen 4 uur contact met je op.

mijn_situatie.jpg

Wat kunnen we voor je betekenen?

Volgende

Contact

Laat hieronder jouw gegevens achter. Wij nemen uiterlijk %ContactTerm% contact met je op. Bellen kan natuurlijk ook: 078 648 14 18.

Persoonsgegevens

 ,  Aanpassen?
Opzoeken adresgegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking