Nieuwbouwwoningen

Nieuwbouw begrippen: 5 uitgelicht. Welke ken jij?


22.424 keer gelezen

Nieuwbouw is zeer populair! Heb jij interesse in het kopen van nieuwbouwwoning? Dan vliegen de moeilijke termen om je oren. Wij leggen 5 begrippen uit. Zo ga jij goed geïnformeerd de woningmarkt op!

1. Bouwdepot

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, moet het huis bijna altijd nog gebouwd worden. Toch moet je al een koopovereenkomst tekenen en je hypotheek regelen. Om te voorkomen dat je vanaf de start met hoge dubbele lasten komt te zitten, stort de bank het totale hypotheekbedrag in een bouwdepot. Het bouwdepot wordt in delen uitbetaald aan de hand van ingediende nota's die de bouwer gedurende de bouw van het huis verstrekt.

Meestal betaal je alleen over het opgenomen deel van het bouwdepot hypotheekrente. Over het deel van het bouwdepot dat nog niet is uitgekeerd, ontvang je rente die in veel gevallen gelijk is aan de hypotheekrente die je moet betalen. Er zijn echter geldverstrekkers bij wie dit niet gelijk is. Tip: als je een onafhankelijk adviseur inschakelt, worden alle aanbieders vergeleken. Zo krijg jij de meest gunstige constructie en dat kan je veel geld besparen!

2. Bouwrente

Een nieuwbouwproject kost geld: denk aan de aankoop van de grond en bouwmaterialen. Omdat er in de beginfase nog geen woningeigenaar is, schiet de aannemer deze kosten voor. De rente hierover wordt soms in rekening gebracht bij de koper in de vorm van bouwrente. Je hoeft je geen zorgen te maken dat er opeens een gepeperde rekening op de mat valt: bouwrente is meestal opgenomen in de koopsom.

3. Renteverlies tijdens de bouw

Bij een nieuwbouwwoning betaal je rente over het bedrag dat je opneemt uit het bouwdepot. Hoe verder de bouw is, hoe hoger de maandelijkse rentebetalingen worden. Dit wordt renteverlies tijdens de bouw genoemd. In veel gevallen is het mogelijk om deze maandelijkse kosten in je hypotheek mee te nemen. Het renteverlies zelf is fiscaal aftrekbaar, maar de hypotheekrente die daarna wordt betaald over dit deel van de hypotheek is niet fiscaal aftrekbaar. Het is daarom meestal verstandiger om deze kosten vanuit eigen middelen te betalen.

4. Meer- en minderwerk

Meer- en minderwerk betekent niets minder dan het aanpassen van de standaard nieuwbouwwoning aan jouw eigen wensen. Om het overzichtelijk te houden, biedt de aannemer vaak een lijst met standaard meer- en minderwerk aan, ook wel een koper keuzelijst genoemd.

Minderwerk

Minderwerk is, zoals de naam al doet vermoeden, bepaalde zaken die in het koopcontract staan niet laten uitvoeren of bouwen. Een voorbeeld is het casco opleveren van de keuken en badkamer. Meestal krijg je dan geld terug, omdat de bouwkosten hierdoor lager zijn dan vooraf werd gepland.

Meerwerk

Logischerwijs is meerwerk bij nieuwbouw dan natuurlijk alles wat je éxtra laat uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan andere tegels in de badkamer, een extra dakkapel, of het aanleggen van een buitenkraan. Voor meerwerk worden extra kosten gerekend. De bouwtijd kan hierdoor wat langer worden.

5. Vrij op naam

Bij de aankoop van een bestaande woning betaal je "kosten koper". Koop je een nieuwbouwwoning, dan koop je "vrij op naam". Kort gezegd betekent vrij op naam dat bepaalde kosten die bij een bestaande woning wel van toepassing zijn, niet bij nieuwbouw gelden. Een groot voordeel voor jou, want hierdoor hoef je minder eigen geld in te brengen. Denk aan de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom), een deel van de notariskosten en je hoeft het nieuwbouwhuis meestal niet te laten taxeren. Scheelt je al snel 6000 euro aan eigen geld. Vrij op naam kopen kan dus erg voordelig zijn!

Je nieuwbouwdroom realiseren? Bel Academica!

Wij nemen al je zorgen uit handen. Bel 078 648 14 80, of laat je gegevens achter. We helpen je bij het kopen van je nieuwbouwwoning en regelen je hypotheek met de laagst mogelijke rente en beste voorwaarden!

Heb je een vraag? Bel ons!