laptop en kopje koffie op tafel

Zelf online je hypotheek afsluiten? 5 risico’s


12.755 keer gelezen

Online zelf je hypotheek afsluiten tegen het laagst mogelijke tarief. Het klinkt aantrekkelijk. Toch loop je grote risico’s. Jarenlang vastzitten aan een veel te hoge hypotheekrente bijvoorbeeld. Of je sluit een hypotheek af die volstrekt niet bij jouw situatie past. Vind je alleen advieskosten belangrijk, dan zijn dit de risico’s die je loopt.

1. Je hebt te weinig kennis

Als je zelf via internet je hypotheek wilt afsluiten, dan vereist dat kennis van financiële begrippen. Die kennis moet je aantonen door eerst een verplichte test te maken. Slaag je, dan mag je in principe zonder deskundig advies een hypotheek afsluiten. Waarschijnlijk is het voor jou onbekend terrein. Waar kan het misgaan?

2. Je loopt het beste aanbod mis

Hoe onafhankelijk is de website waar je zelf jouw hypotheek kan afsluiten? Uit hoeveel hypotheekbanken laat de website je kiezen? Niet allemaal, want veel geldverstrekkers werken alleen met onafhankelijk adviseurs. 

Als je niet alle aanbieders kan zien, mis je waarschijnlijk het beste rentetarief. Datzelfde risico loop je ook als je direct bij een bank je hypotheek afsluit.

3. Je mist de belangrijkste voorwaarden

Een onafhankelijk hypotheekadviseur kent de voorwaarden van je hypotheek. Bijvoorbeeld of je jouw hypotheek kunt meenemen bij een verhuizing. Dat is belangrijk als je kiest voor een lange rentevaste periode. Of wat het kost wanneer je sneller wil aflossen. Boetevrij extra aflossen kan niet overal.

4. Je zit jaren vast aan een verkeerde keuze

Je hypotheekrente zet je waarschijnlijk voor meerdere jaren vast. Een klein verschil kan je dus op termijn duizenden euro’s kosten. Je bent misschien minder kwijt voor het advies, maar de financiële gevolgen van een ‘verkeerde keuze’ kunnen vele malen groter zijn.

5. De hypotheek is niet goed afgestemd op jouw situatie

Iemands financiële situatie is zelden rechttoe rechtaan. Er zijn zoveel variabelen dat uitzonderingen eerder de regel zijn. Zeker in de onderstaande situaties is het zelf afsluiten van een hypotheek complex voor een consument die niet dagelijks in de materie zit:

  • Bij een restschuld na de verkoop van het vorige huis
  • Bij een studieschuld of andere schuld
  • Bij een echtscheiding
  • Bij winst uit een eigen onderneming of zzp-werkzaamheden
  • Bij het oversluiten van je hypotheek
  • Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek (doorstromen)
  • Bij het afsluiten van een hypotheek op hogere leeftijd

Samen je hypotheek afsluiten? Neem contact op!

Staar je niet blind op de kosten voor het afsluiten van de hypotheek zelf! Laat goedkoop geen duurkoop worden. Met onafhankelijk hypotheekadvies van Academica krijg je een hypotheek die helemaal op jouw persoonlijke situatie is afgestemd. Bel 078 648 14 18 of laat je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!