gevel huis met balkon

Woonlastenverzekering: nodig of niet?


15.521 keer gelezen

Stel. Je raakt werkloos of arbeidsongeschikt en je bent in één klap een deel van je inkomen kwijt. Wat gebeurt er dan met je hypotheek? Lees wat een woonlastenverzekering in dit geval voor jou doet. En ontdek de nieuwste woonlastenverzekering!

Wat is een woonlastenverzekering?

Bij het afsluiten van een hypotheek berekent jouw hypotheekadviseur welke hypotheek past bij jouw inkomen.  Hij rekent uit wat je maandelijks kunt betalen (en dus hoe hoog de hypotheek is die je kunt krijgen). Een woonlastenverzekering  keert uit  wanneer je (een deel van) dit maandelijkse inkomen door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kwijtraakt. Zo kun je voorkomen dat je gedwongen jouw huis moet verkopen, omdat je de maandlasten niet meer kunt betalen.

Uitkering woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering keert bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid een bedrag per maand uit. Dit bedrag is vooraf bepaald, bijvoorbeeld 500 euro. Hiervoor betaal je maandelijks premie. De hoogte van de premie hangt af van het verzekerde maandbedrag, maar ook van andere zaken. Denk aan de duur van de eigen risicoperiode en de looptijd van de verzekering.

Woonlastenverzekering nodig

Of je een woonlastenverzekering nodig hebt, hangt af van je financiële situatie. Denk aan je hypotheeklasten, salaris en eventueel spaargeld. Belangrijk is om na te gaan welk bedrag jij maandelijks minimaal nodig hebt. De mate van arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld door het UWV. Sowieso zal er sprake zijn van een flinke terugval in jouw inkomen. Met welk bedrag wil je dit aanvullen middels een woonlastenverzekering? Om dit goed in te schatten, kun je hulp inschakelen van een financieel adviseur. Hij of zij rekent dit precies voor je uit! 

Nieuw: verzekering alleen voor hypotheeklasten

Traditionele woonlastenverzekeringen  keren maandelijks een vooraf bepaald  bedrag uit op je bankrekening. Speciaal voor huizenbezitters zijn er tegenwoordig nieuwe verzekeringsproducten op de markt. Deze verzekeringen lossen bij langdurige arbeidsongeschiktheid in één keer een deel van de hypotheeksom af. Zo dalen jouw maandelijkse hypotheeklasten en kun je blijven woning in jouw koopwoning met een lagere hypotheekschuld.

Tip: kijk eens naar je woonlastenverzekering!

Door de ontwikkelingen op de markt is nu hét moment om je woonlastenverzekering te vergelijken. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bel 078 648 14 80. Of laat je gegevens achter. Academica kijkt graag mee!

Extra tip: verzekeringen tegen lage premies

Ben je op zoek naar andere voordelige verzekeringen? Neem eens een kijkje bij onze partner Promovendum. Ze bieden schadeverzekeringen met uitstekende voorwaarden, service én lage premies, voor hoger opgeleiden.

Heb je een vraag? Bel ons!