Prinsjesdag Binnenhof

Woningmarkt en hypotheek 2020: wijzigingen Prinsjesdag!


25.310 keer gelezen

Prinsjesdag 2019 is net geweest! Het kabinet heeft grote plannen omtrent de woningmarkt in 2020 en de komende jaren aangekondigd. Wat gaat er voor jou veranderen als huiszoeker of huiseigenaar? We pakken nog even de koets en ‘rijden’ je door de belangrijkste wijzigingen heen. Teugels vast!

Woningmarkt 2020: meer kansen voor starters!

De overheid is van plan 2 miljard euro te investeren om de ontzettend krappe woningmarkt van nu een boost te geven. Ook zijn er andere plannen om de woningmarkt ‘los te weken’. Hiermee worden vooral starters en mensen met middeninkomens geholpen!

1. Meer geld voor nieuwbouwprojecten, yes!

Zoals het er nu uitziet zal er maar liefst 1 miljard euro gaan naar gemeenten voor nieuwbouwprojecten. De andere miljard gaat naar korting op de verhuurderheffing (een belasting op sociale woningen). Woningcorporaties houden hierdoor meer geld over om nieuwe huizen te bouwen of huidige woningen te verduurzamen.

2. Bestaande woning kopen? Zelfbewoningsplicht!

Deze maatregel betekent dat kopers van een woning ook daadwerkelijk in het huis moeten wonen. Hierdoor kunnen beleggers deze huizen dus niet kopen, waardoor er meer huizen voor starters overblijven. Er wordt nog uitgezocht of dit wettelijk gezien mogelijk is.

3. Strengere hypotheekregels voor beleggers

Beleggers die huizen opkopen om winst te maken, zijn niet bevorderlijk voor de woningmarkt! Daarom heeft het kabinet het plan om voor beleggers het afsluiten van hypotheek op huurwoningen (buy-to-let) moeilijker te maken. Ook wil ze de belasting voor beleggers op het vermogen in box 3 verhogen (om zo het verhuren van woningen minder aantrekkelijk maken).

Hypotheek wijzigingen 2020

Naast de plannen om woningaankoop makkelijker te maken voor starters, heeft het kabinet een aantal plannen omtrent hypotheken in 2020 aangekondigd.

1. Hypotheekrenteaftrek 2020 wordt verder beperkt

In 2019 zijn de (rente)kosten voor je eigen huis tegen maximaal 49% aftrekbaar in box 1. Dit percentage gaat vanaf volgend jaar versneld omlaag met 3% per jaar, waardoor het tarief in 2020 daalt naar 46%.

2. Tweeverdieners kunnen volgend jaar meer lenen

Ook nog goed nieuws! Tweeverdieners kunnen in 2020 meer hypotheek krijgen op basis van hun gezamenlijke inkomen. Volgend jaar mag je 80% van het lagere inkomen optellen bij het hoogste inkomen om zo de maximale hypotheek te bepalen. Dit was in 2019 nog 70%.

En meer goed nieuws: na de stijging van de energierekening de afgelopen jaren, kondigt het kabinet aan dat de gemiddelde huiseigenaar in 2020 ongeveer 100 euro per jaar minder aan energiebelasting zal gaan betalen. Altijd fijn!

Wacht niet! Ontdek wat er nu mogelijk is voor jou!

Waarom wachten op het kabinet, wanneer er nu al zoveel mogelijk is? Bel 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter. Wij beantwoorden al je vragen omtrent je woning en hypotheek met oog op de toekomst. Met ruim 35 jaar ervaring, zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en vergelijken we alle aanbieders in de markt voor de laagste rentes.

Heb je een vraag? Bel ons!