Wat doen huizenprijzen in 2022: verwachting en historische data


41.027 keer gelezen

Het zal je niet ontgaan zijn dat de huizenprijzen de afgelopen tijd flink zijn gestegen. Maar wat is de verwachting in 2022? Hoe lang kan dat nog doorgaan voordat de huizenmarkt stabiliseert? Het zijn vragen die we veel horen. Benieuwd naar de prognose van de huizenmarkt in 2022 en of je met een gerust hart een huis kan kopen?

Huizenmarkt 2022: belangrijke factoren

De ontwikkelingen in de huizenmarkt zijn gebaseerd op veel verschillende factoren. We lichten er twee toe:

  1. Woningtekort – er werden vorig jaar te weinig nieuwe woningen gebouwd en er was weinig doorstroom uit bestaande bouw. Ook zijn er meer eenpersoonshuishoudens dan een aantal jaar geleden (bron: CBS).
  2. Hypotheekrente blijft laag – het afgelopen jaar waren de hypotheekrentes historisch laag. Eind vorig jaar is de rente al iets gaan stijgen en de eerste stijgingen van 2022 zijn ook al binnen. Al zijn deze nog relatief klein. Door de nog steeds lage hypotheekrente, blijft het óók in 2022 aantrekkelijk om een hypotheek af te sluiten.

Gezien de feiten van het afgelopen jaar verwachten we dat huizenprijzen ook in 2022 in ieder geval stabiel blijven en zeer waarschijnlijk blijven stijgen.

Verwachting huizenprijzen aan de hand van historische data

Om een verwachting over de huizenmarkt in 2022 uit te spreken, hebben we ook gekeken naar de gemiddelde huizenprijzen van 1947 tot nu. Een huis kostte toen gemiddeld 9.199 euro, inmiddels is dat opgelopen tot 369.070 euro. Dat lijkt op een gigantische stijging, maar komt neer op een gemiddelde prijsstijging van 5,3% per jaar.

Huizenprijzen historisch grafiek

Is een huis kopen op de huizenmarkt van 2022 nog veilig?

In 2021 stegen de huizenprijzen gemiddeld met ruim 20%. Dat is de één na hoogste prijsstijging ooit. Alleen in 1977 stegen de prijzen meer: met maar liefst 40%! Toch liggen de huizenprijzen niet ver boven wat we zien aan de hand van de historische data. Een crash van de huizenmarkt in 2022 lijkt dan ook onwaarschijnlijk. Ook de grootbanken verwachten dat de woningprijzen in 2022, o.a. door lage hypotheekrente en krapte op de woningmarkt, nog minstens stabiel blijven.

Huis kopen in 2022? Schakel Academica in!

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn en hoe je de voordeligste hypotheek krijgt? Academica vergelijkt alle geldverstrekkers. Hierdoor weten wij precies waar jij moet zijn voor een hypotheek die bij jouw wensen en situatie past. Laat je gegevens achter of bel 078 648 14 80 voor advies op maat!

Heb je een vraag? Bel ons!