Wanneer heb je zon in de tuin? Noorden, westen.. en meer!


125.941 keer gelezen

Een huis met tuin staat bij veel woningzoekenden hoog op het wensenlijstje. En dat is logisch. Een tuin draagt namelijk bij aan de waarde van een huis. Hierbij speelt niet alleen de grootte een belangrijke rol, maar ook de ligging van de tuin.

Veel zon in de tuin? Daar betaal je voor

Heb je een huis op het oog? Dan wil je vast weten hoe het zit met de zon in de tuin. De ligging van een tuin bepaalt hoeveel zon er in een tuin valt gedurende de dag. Een huis met tuin op het zuidwesten of westen heeft over het algemeen de meeste zonuren op een dag. En hier betaal je dan ook voor: een huis met veel zon in de tuin is gemiddeld 2,2% duurder dan een woning met enkel middagzon.

icon

Tip: vraag een gratis gesprek aan bij ons en weet je hypotheekopties!

Wanneer heb je zon in de tuin?

Uiteindelijk gaat het er om dat de ligging en de hoeveelheid zon in de tuin, past bij jouw levensstijl. Ben je een ochtend- of avondmens? Een echte zonaanbidder, of geef je toch de voorkeur aan voldoende schaduwplekken? Wat de ligging ook is: iedere tuin heeft zo zijn voor- en nadelen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Zon in de tuin op het noorden? Weinig zon!

Je hebt de minste zon in de tuin, en juist veel schaduw. Hierdoor krijgt een tuin op noorden snel de stempel ‘te donker’. Dit klopt als het om een kleine tuin op het noorden gaat. Ligt de tuin op het noorden, maar is de tuin wel diep? Dan kun je zeker in de zomer plekken voor zon in de tuin creëren. Op een warme zomerdag biedt deze tuin wel altijd voldoende schaduw en verkoeling.

Zon in de tuin op het oosten? Zon in de ochtend!

Dit is de ideale ochtendtuin. Met name ’s ochtends schijnt de zon in de tuin, wat zorgt voor een heerlijke zonnige ontbijtplek. Een tuin op het oosten zal ’s avonds geen zon meer hebben, tenzij de tuin lang is. Door de draaiing van de zon ontstaan er vanzelf verschillende zon- en schaduwplekken.

Zon in de tuin op het zuiden? Hele dag zon!

Een tuin op het zuiden is het meest populair onder woningzoekers. Je bent verzekerd van veel zonuren en je kunt vaak in het voorjaar al van de zon genieten. De keerzijde is dat het ’s zomers erg warm wordt, zeker wanneer het windstil is. Bij een tuin op het zuiden blijft de warmte bovendien langer hangen, ook in huis. Ga altijd na of een tuin op het zuiden niet té warm wordt voor jouw smaak.

Zon in de tuin op het westen? Avondzon!

In een tuin op het westen krijg je pas in de loop van de dag de zon in de tuin. Wil je een tuin waarin je vooral ’s avonds nog lang kan genieten van de zon? Dan is een tuin op het westen de beste keuze. Het is maar zelden het geval dat een tuin enkel op het noorden, westen, zuiden of oosten is gericht. Vaak is het een combinatie van meerdere windrichtingen. Bijvoorbeeld een tuin op noordwesten of een tuin op zuidoosten. Hierdoor geniet je van een combinatie van de twee windrichtingen in de tuin.

Zon in de tuin berekenen? Dat kan via zonnegrens.nl. Let wel: dit is een betaalde app.

Professioneel advies bij aankoop van jouw woning?

Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Naast de ligging van een tuin, zijn er tal van andere zaken waar je op moet letten. Grote kans dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Onze adviseurs helpen om jouw woning tegen de beste prijs aan te kopen. Bel 078 648 14 80 of vul het contactformulier hieronder in voor een gratis inventarisatie gesprek. 

Heb je een vraag? Bel ons!