Waarom een kasboek bijhouden handig is


22.503 keer gelezen

Dat geld opgaat aan kleine dingen, is voor iedereen waarschijnlijk wel herkenbaar. Toch houdt maar 27% van de Nederlandse huishoudens een kasboek bij. Zonde, want een kasboek is een heel handig hulpmiddel. Ideaal als je wilt sparen!

Voordelen kasboek

Vraag jij jezelf ook elke maand af waar al je geld is gebleven? Oké, de decembermaand was duur, maar heb je zoveel uitgegeven? Vaak zorgen alle kleine uitgaven samen ervoor, dat elke maand het saldo van je bankrekening een flink stuk lager is. Met een kasboek leer je over je eigen inkomsten en uitgaven. En dat hoeft echt niet per se een ouderwets, papieren huishoudboekje te zijn.

Het ideale kasboek

Als dit je voorkeur heeft, kan je natuurlijk aan de slag met pen en papier. Maar ook digitaal zijn er genoeg opties. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van een kasboek in Excel. Of download een applicatie op je telefoon, een voorbeeld is de app Budgetbeheerder. Handig, zo heb je jouw kasboek altijd bij de hand.

Voor welke variant je ook kiest, zorg ervoor dat je jouw kasboek met regelmaat bijhoudt. Bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Wees hierin ook eerlijk tegen jezelf. Dus: houd niets achter en schrijf de juiste bedragen op! Houd de volgende drie typen uitgaven bij:

  1. Vaste lasten: huur of hypotheek, belasting, energiekosten, abonnementen, enzovoorts.
  2. Huishoudelijke uitgaven: uitgaven die meestal wekelijks terugkomen, denk aan boodschappen, aankopen bij de drogist en cadeaus. Maar ook een bezoekje aan de kapper valt hieronder.
  3. Reserveringsuitgaven: grote uitgaven, die niet maandelijks terugkomen. Het type uitgaven, waarvoor je altijd wat geld achter de hand moet houden. Bijvoorbeeld vakanties, meubels en onderhoud aan je woning.

Waarom een kasboek je geld oplevert

Door een kasboek bij te houden heb je meer inzicht in je uitgaven. Hierdoor zie je ook sneller waarop je geld kunt besparen. Zo wordt het behalen van jouw financiële doelen nog makkelijker. Bijvoorbeeld het financieren van jouw droomwoning!

Meer besparen? Neem contact op!

Wil je maandelijks meer besparen en jouw huidige hypotheek eens onder de loep nemen? Of ben je benieuwd of dat droomhuis binnen jouw mogelijkheden ligt? Plan dan nu een gratis telefonisch adviesgesprek in met één van onze financiële adviseurs. Bel 078 648 14 18 of laat je gegevens hieronder achter.

Heb je een vraag? Bel ons!