Haag in vorm van vraagteken

Waar op letten bij aankoop huis? 5 grootste valkuilen!


17.374 keer gelezen

Gekte op de huizenmarkt. Jouw kansen als koper lijken met de dag af te nemen. Kennis is macht. Wees de concurrentie een stap voor. Lees hieronder 5 dingen die je zéker niet moet doen. #5 kan je heel veel kosten!

1. Je blind staren op één buurt of stad

De huizenprijzen stijgen in bijna heel Nederland. Toch lopen de steden nog vér voor. In Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of Breda staan kopers letterlijk in de rij voor een woning. In de meest populaire wijken kom je niet eens meer aan bezichtigen toe. Spreid je kansen. Ga niet voor één bepaalde straat, buurt of stad. De kans dat je een betaalbare woning vindt, neemt gegarandeerd toe als je jouw scope breder maakt. 

2. Domme dingen zeggen tijdens een bezichtiging

‘Ik kan zéker boven deze vraagprijs bieden’, of: ‘Ik krijg die financiering écht wel rond!’? Dit soort opmerkingen maken tijdens een bezichtiging is geen goed idee. En wel om twee redenen:

  1. Het eerste bod is bepalend voor de uiteindelijke aankoopprijs; met bluffen ben jij straks een dief van je eigen portemonnee. 
  2. Er kunnen best nog wel wat haken en ogen zitten aan het rondkrijgen van je hypotheek. Voor je het weet zit je ergens aan vast!

Ga dus niet bluffen om de concurrentie van je af te schudden. Hoe verleidelijk het ook is…

3. Vooraf niet weten wat je kan lenen

Kijken kan geen kwaad, toch? Dat niet. Maar het is wel zonde van je tijd als je vooraf niet goed weet wat je kan lenen. Ga je bezichtigen? Achterhaal eerst hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf. Bovendien staan kopers in de rij: wanneer je interesse hebt in een woning wil jij die financiering zo snel mogelijk rond hebben! Het helpt dan als je vooraf al een berekening hebt laten maken en weet wat voor jou een haalbare hypotheek is. Door je vooraf goed te laten adviseren heb je die hypotheek in een paar dagen rond. 

4. Op gevoel een bod uitbrengen

Je wil een huis 'écht heel graag hebben en met jou zijn er 15 andere kijkers. Dan is snel bieden is superverleidelijk. Toch is dit geen slim idee. De hoogte van jouw hypotheek hangt niet alleen af van jouw eigen inkomen en spaargeld. Ook de getaxeerde marktwaarde van het huis speelt een rol. Je kan namelijk maar 100% van dit bedrag bij de bank lenen (2018). Een bod doen dat ver boven de marktwaarde ligt, is gevaarlijk. Natuurlijk mag jij meer betalen voor een woning, maar het verschil tussen de werkelijke waarde en de aankoopprijs zul je wel met eigen geld moeten betalen.

5. Huis kopen ZONDER voorbehoud van financiering

Het komt steeds vaker voor dat verkopers de woning snel willen verkopen. Ze vragen jou het huis dan zonder voorbehoud van financiering te kopen. Voor verkopers is dat sneller: ze hoeven niet te wachten tot jij de financiering bij de bank rond hebt. Voor jou als koper levert dat een groot risico op: 

  • Je hebt géén tijd om na te gaan of je de financiering wel geaccepteerd wordt bij de bank.
  • Wijst de bank jouw hypotheekaanvraag af? Zonder voorbehoud van financiering in het koopcontract, kan jij niet zomaar onder de aankoop uit. 
  • Je moet het contract zonder geldige reden ontbinden. Hierdoor kan je een boetebedrag van 10% van de aankoopprijs  (lees: tienduizenden euro's!) voorgeschoteld krijgen. Opletten dus!

Huis kopen? Doe het samen met Academica!

Bel 078 648 14 18 en schakel onze onafhankelijke aankoopmakelaars in. Zij helpen je van a tot z bij de aankoop van je huis. 

Heb je een vraag? Bel ons!