huizen in Nederland

Verwachtingen huizenmarkt 2023


9.524 keer gelezen

Het is alweer 2023. Het afgelopen jaar was een bijzondere periode voor de huizenmarkt. De hypotheekrentes stegen fors en de prijzenstijgingen kwamen sinds jaren tot stilstand. De vraag is nu: wat zijn de verwachtingen voor de huizenmarkt in 2023? Blijven de hypotheekrentes stijgen? Krijgen we dalende huizenprijzen? Wij bekeken de voorspellingen en geven onze verwachting.

De huizenmarkt: belangrijke factoren op een rijtje

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren bijna verdubbeld (bron: CBS). Begin 2022 zette deze stijging door, maar in het laatste kwartaal van 2022 kwam hier verandering in. Zoals te zien in onderstaande grafiek vlakten de prijsstijgingen rond augustus af. We lichten kort 2 belangrijke factoren toe die hiermee te maken hebben.

Bron: CBS Kadaster

1. Stijgende hypotheekrentes

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: de flink stijgende rentes. Voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar was in januari 2022 een rente van onder de 1% beschikbaar, in december liep dit tegen de 4,0%. Het gevolg is dat mensen nu minder kunnen lenen, wat zorgt voor veranderende prijzen.

2. Hoge inflatie en energieprijzen

Naast de stijgende rentes, steeg de inflatie flink en gingen de energieprijzen door het dak. Een hoge energierekening heeft impact op de waarde van een woning. Een woning met een gunstig energielabel staat gemiddeld minder lang te koop en overbieden komt bij deze woningen nog regelmatig voor. Bij woningen met een minder goed energielabel geldt het omgekeerde.

Wat doen de huizenprijzen in 2023?

De vraag is of deze combinatie van factoren zal zorgen voor een blijvende daling van de huizenprijzen. Hoogleraar huisvesting Peter Boelhouwer durft voorzichtig uitspraken te doen over de dalende huizenprijzen:

“De rente is momenteel instabiel. Het meest waarschijnlijke is dat de prijsdaling nog wel even doorgaat. Zo'n twee tot drie kwartalen. Pas als de rente weer wat stabieler is, gaan de prijzen weer stijgen.”

Deze mening wordt ook gedeeld door de Nederlandse grootbanken. Zo voorspellen ING en ABN AMRO een daling van 2,5%, terwijl de Rabobank een daling van 3% van de huizenprijzen in 2023 voorspelt.

Onze verwachting voor de huizenmarkt in 2023

Het CBS deelt de mening van prijsdalingen nog niet en spreekt nog altijd van een afvlakkende prijsstijging in vergelijking met vorig jaar. In 2023 zal er wederom minder nieuwbouw gerealiseerd worden dan beoogd was. De verwachting is dat er 70.000 woningen gebouwd zullen worden, terwijl 100.000 het doel was. Hierdoor blijft er krapte op de woningmarkt en zullen ook bestaande woningen in trek blijven.

Kansen in 2023: verduurzamen woning

2023 zal hét jaar van de verduurzaming worden. Veel huizenbezitters kiezen ervoor hun woning te verduurzamen om zo de energierekening naar beneden te krijgen. Denk aan zonnepanelen, isolatie, maar ook het geheel gasvrij maken van de woning. Daarnaast letten woningzoekers meer dan ooit op het energielabel van beschikbare woningen.

Kopen, verkopen of even wachten: wat is jouw verwachting in 2023?

De actuele prijzen en rentes hebben invloed op jouw keuzes in de huizenmarkt. De recente prijsdalingen bieden weer wat perspectief om stappen te zetten in de aankoop van een woning. Wat zijn jouw plannen? Of je nu graag een nieuwe woning aankoopt, je overwaarde wilt opnemen of je hypotheek moet verlengen, tip #1 is….

..neem contact op met Academica!

Onze onafhankelijke adviseurs helpen je graag om jouw mogelijkheden in kaart te brengen. Het eerste gesprek is gratis en plannen we zo snel mogelijk voor je in. Zo kun jij jouw woonwensen voor 2023 realiteit maken! Bel 078 648 14 80 of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!