Rekenmachine en vulpen

Verschil lineaire en annuïteitenhypotheek


2.962 keer gelezen

De meeste huizenkopers kiezen voor een lineaire of annuïteitenhypotheek. De reden hiervoor is dat je alleen met deze hypotheekvormen nog hypotheekrenteaftrek kunnen krijgen. In de praktijk blijkt dat de annuïteitenhypotheek vele malen populairder is dan de lineaire hypotheek. Is die dan het meest voordelig? Wij leggen je graag het verschil uit tussen de lineaire en annuïteitenhypotheek.

Lineaire hypotheek: je lost snel af

Je wilt dat je vermogen snel groeit én tegelijk je hypotheek snel aflossen? Dan is een lineaire hypotheek wellicht geschikt voor je. Vanaf de eerste betaling begin je al met aflossen. Dat is een groot voordeel, want je hypotheekschuld daalt waardoor je minder rente hoeft te betalen. Dit heeft wel weer gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Die wordt gedurende de looptijd van de hypotheek lager, wat betekent dat je minder belastinggeld terugkrijgt. Met een lineaire hypotheek groeit je kapitaal snel. Toch kan het in het begin even lastig zijn, omdat de maandlasten hoog zijn.

Annuïteitenhypotheek: eerst rente betalen, dan aflossen

Je wilt een hypotheek met in het begin lage maandlasten? Overweeg dan een annuïteitenhypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandlasten gelijk. De netto maandlasten stijgen echter. Hoe zit dat precies? In het begin bestaan je maandlasten voornamelijk uit rente en los je weinig af. Je hebt hierdoor meer hypotheekrenteaftrek. Doordat je gedurende de looptijd steeds meer aflost, heb je minder renteaftrek en krijg je steeds minder belastinggeld terug. Hierdoor stijgen je netto maandlasten. 

Financieel verschil lineaire en annuïteitenhypotheek

Robert verdient € 40.000,- per jaar en wil graag een hypotheek van € 150.000,- afsluiten. Hij twijfelt tussen een lineaire en annuïteitenhypotheek, dus hij besluit toch maar even een hypotheekadviseur te raadplegen.

  • Als Robert een lineaire hypotheek afsluit met een looptijd van 30 jaar en 2,78% rente (30 jaar vast), dan heeft hij in het eerste jaar € 658,- aan netto maandlasten. Aan het einde van zijn 30-jarige hypotheek zijn de maandlasten gedaald naar € 423,-.

  • Kiest Robert een annuïteitenhypotheek (looptijd van 30 jaar, 2,78% rente, 30 jaar rentevast) dan betaalt hij in het eerste jaar slechts € 514,- netto per maand. Aan het einde van zijn 30-jarige hypotheek zijn de maandlasten echter gestegen tot € 615,- netto per maand.
     

Totale kosten looptijd

 Netto kosten lineaire hypotheek€ 199.299,-
 Netto kosten annuïteitenhypotheek€ 204.980,-
 Verschil€ 5.681,-

De lineaire hypotheek is voordeliger

Conclusie: als Robert kiest voor een lineaire hypotheek, dan is hij over de hele looptijd € 5.681,- voordeliger uit, dan wanneer hij zou kiezen voor annuïteitenhypotheek.

Hyptheekadvies nodig? Neem contact op!

Weten welke hypotheek het best bij jou past? Academica biedt hypotheekadvies op maat. Bel naar 078 648 14 18 of laat je gegevens achter. Dan nemen we snel contact met je op!