Briefgeld euro's

Vermogensbelasting 2014: betaalt u te veel belasting over uw spaargeld?!


22.316 keer gelezen

Heeft u een vermogen opgebouwd? Dan heeft u kans dat u vermogensbelasting (belasting over spaargeld) moet betalen. Over de hoogte van deze heffing bestaat veel discussie. De Belastingdienst gaat er vanuit dat iedereen 4% winst maakt op zijn of haar eigen vermogen. Maar dat is vrijwel nooit het geval. Gevolg: honderdduizenden spaarders leveren hun rendement direct in bij de Belastingdienst. En soms moeten ze zelfs geld bijleggen. Waarom betalen we te veel vermogensbelasting anno 2014 En wat kunnen we eraan doen?

Vermogensbelasting

Vermogensbelasting wordt ook wel vermogensrendementsheffing genoemd. Deze heffing valt onder belasting box 3 (vermogen uit sparen en beleggen). Wanneer u vermogen heeft, dan kunt u er ‘geld mee verdienen’. Bijvoorbeeld door de rente die u ontvangt op uw spaargeld. Maar Staatsecretaris Vermeend vond destijds dat onbeperkt belastingvrij sparen niet mocht kunnen. Daarom bedacht hij de vermogensbelasting, die in 2001 ingevoerd werd. Uitgangspunt van deze heffing: iedereen maakt 4% winst op het eigen vermogen.  

Heffingsvrij vermogen

Het is mogelijk om tot een bepaald bedrag belastingvrij te sparen. De drempel ligt op € 21.139. Vanaf dit bedrag betaalt u vermogensbelasting. Heeft u een partner? Dan ligt het gezamenlijk heffingsvrij vermogen op € 42.278.  Boven dit bedrag moet u  belasting over spaargeld betalen.

Dit betalen we aan vermogensbelasting

De Belastingdienst rekent met een verwacht rendement van 4%. Daarover moet 30% belasting betaald worden. Dit betekent dat iedereen 1.2% vermogensbelasting moet afdragen over zijn of haar vermogen (4% maal 30%). Stel: u heeft € 40.000 spaargeld. U mag daar het heffingsvrij vermogen vanaf trekken(€ 21.129). Oftewel: u betaalt 1,2% vermogensbelasting over € 18.871. Dit komt neer op € 226,45.

Vermogensbelasting 2014 te hoog

Er zijn diverse redenen te noemen waarom de vermogensbelasting anno 2014 onredelijk hoog is. De 2 hoofdargumenten: 

1. Extreem lage spaarrentes
‘Wees verstandig en zet uw geld op een spaarrekening.’ Dat werd vroeger vaak gezegd. Reden: de spaarrentes waren toen nog de moeite waard. Maar in de afgelopen jaren wordt spaargedrag nauwelijks beloond. In 2014  mag u blij zijn wanneer u 1,5 % spaarrente ontvangt. Veel klanten bij grote banken zelfs maar 1,1% aan rente uitgekeerd. Zij betalen wel 1,2 % aan vermogensbelasting. Dus naast dat alle rendement naar de Belastingdienst gaat, moeten spaarders ook nog eens geld bijleggen.

2. Hoge inflatie
Niet alleen zijn de spaarrentes laag, maar ook de euro is minder waard geworden. De inflatie in 2013 bedroeg 2,5%. Dit betekent dat elke euro nog maar 97,5 cent waard is. Naar verwachting zal de inflatie in 2014 ook niet veel minder worden. Conclusie: met het spaargeld dat u bezit kunt u ook minder kopen.

Belastingdienst voor de rechter gedaagd

De Belastingdienst houdt geen rekening met de crisis. Soms moeten spaarders zelfs meer aan vermogensbelasting betalen, dan dat ze aan rendement ontvangen. Dit is zeer bezwaarlijk, vinden onder andere de Bond van Belastingbetalers en Grant Thornton (Belastingadviesbureau). Daarom dagen zij de Belastingdienst voor de rechter. Ze willen dat de vermogensbelasting naar redelijkheid aangepast wordt.  Een mogelijkheid is om de belasting te baseren op het gemiddelde rendement dat Nederlanders in de afgelopen 5 jaar daadwerkelijk ontvangen hebben.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de vermogensbelasting in 2014? Of heeft u financieel advies op maat nodig? Neem contact op met Academica, al ruim 30 jaar hét onafhankelijk financieel adviescentrum voor hoger opgeleiden. Bel: 078 648 14 44 of laat hieronder uw gegevens achter. 

Heb je een vraag? Bel ons!