blaadje

Verduurzaming woning? 4 termen uitgelicht!


8.683 keer gelezen

Ga je binnenkort een ander huis kopen? Of wil jij je huis gaan verbouwen? Dan zijn er genoeg opties om groen te investeren! Hierbij komen allerlei moeilijke termen om de hoek kijken. Waar moet je beginnen en wat betekent het allemaal? Wij leggen 4 begrippen aan je uit.

Energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is. Er zijn 7 energielabels, waarvan A het meest zuinig en G het minst zuinig is. Welk label je woning krijgt, hangt af van bijvoorbeeld het woningtype, de isolatie, verwarming en het opwekken van energie. Een nieuwbouwhuis krijgt standaard een energielabel A toegekend. Ook bestaande woningen gebouwd vanaf 2005 hebben meestal een A-label. Erg duurzaam dus! En dit brengt, naast lagere energielasten, ook andere voordelen met zich mee. Weet je dat er bijvoorbeeld geldverstrekkers zijn die rentekorting op je hypotheek geven als je huis engergielabel A heeft? Tip: schakel onafhankelijk hypotheekadvies in van Academica. Wij weten bij welke partijen je rentekorting kan krijgen.

EPC-waarde

De EPC-waarde staat voor ‘energieprestatiecoëfficiënt’ en kan variëren van 0 tot 1. Dit cijfer laat zien hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen of te koelen. Hoe duurzamer je woning, hoe lager de EPC-waarde. Sinds 2015 moeten nieuwbouwhuizen, waarvoor een bouwvergunning wordt aangevraagd, een EPC-waarde hebben van maximaal 0,4. Vanaf 2021 wordt dit zelfs verlaagd naar een EPC-waarde van 0!

Nul-op-de-meter

Een nul-op-de-meterwoning is energieneutraal, of levert zelfs meer energie op dan dat er wordt gebruikt. Vanaf 2021 moeten nieuwbouwprojecten aan de vereisten van een nul-op-de-meter-woning voldoen. Zo wordt er in de meeste gevallen geen gebruik meer gemaakt van een aardgasaansluiting. Daarnaast worden nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd én met zonnepanelen opgeleverd. Voordeel: jij hebt geen torenhoge energierekening meer op de mat!

Groenverkaring

Een Groenverklaring is een verklaring die kan worden afgegeven als een nieuwbouwproject milieuvriendelijk is. Heeft het huis wat je op het oog hebt een Groenverklaring? Dan kan je bij sommige geldverstrekkers in aanmerking komen voor extra rentekorting op (een deel van je) hypotheek. Laat je hierover goed informeren.

Je energiezuinige droomhuis realiseren? Bel Academica!

Wij nemen al je zorgen uit handen. Bel 078 648 14 80, of laat je gegevens achter. We helpen je bij het kopen of verduurzamen van jouw huis en regelen je hypotheek met de laagst mogelijke rente en beste voorwaarden!

Heb je een vraag? Bel ons!