hand met rentepercentage

Variabele rente vanaf 1,40% mogelijk


2.866 keer gelezen

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de hypotheekrentes de afgelopen maanden zijn opgelopen. Termen als ‘verdubbeling van de rente’ zijn vaker in het nieuws geweest. Toch zijn er op dit moment nog mogelijkheden om een hypotheek tegen een rente vanaf 1,40% af te sluiten. Hoe? Via een variabele rente. Wij leggen je graag uit hoe dit werkt én wat hier de mogelijke voor- en nadelen van zijn.

Variabele rente is in 2022 vrijwel niet gestegen

De afgelopen jaren is de vaste hypotheekrente extreem laag geweest. Hierdoor is de variabele rente uit beeld geraakt. Want vaak stond de vaste rente op hetzelfde niveau of was deze lager dan de variabele. De afgelopen maanden is daar een flinke verandering in gekomen! Vanaf januari 2022 zijn de vaste rentes behoorlijk gestegen, maar heeft de variabele hypotheekrente deze stijging nauwelijks doorgemaakt.

Wat is een variabele rente?

De variabele hypotheekrente wordt voor een korte periode, bijvoorbeeld maandelijks, vastgesteld. Dit hypotheekrentetarief kan dus maandelijks stijgen of dalen en hierdoor wijzigt de hoogte van de maandlast. Laten we ook even kijken naar het verschil tussen variabele en vaste rente.

Rentestijgingen: vaste vs. variabele rente in 2022

In januari 2022 was het mogelijk om een hypotheekrente met NHG van 1,39% voor een periode van 20 jaar vast af te sluiten. De laagste variabele rente (ook met NHG) lag toen op 1,35%. De 20 jaar vaste hypotheekrente was daardoor voor veel consumenten een voor de hand liggende keuze. Voor een relatief klein verschil in rente, kocht je 20 jaar zekerheid. Vergelijk je dat met de rentes na alle stijgingen: op dit moment (1 augustus 2022) kun je een hypotheek met NHG afsluiten tegen een rente van 3,55% (20 jaar vast). Voor eenzelfde soort hypotheek ligt de variabele hypotheekrente nu op 1,40%.

Rekenvoorbeeld variabele rente

Soort renteHypotheek­bedragMaandelijkse rente en aflossing
20 jaar vaste rente: 3,55%€ 300.000€ 1.355,52
Variabele rente: 1,40%€ 300.000€ 1.021,01
Verschil-€ 334,49

Dit rekenvoorbeeld is op basis van een annuïteitenhypotheek met de rente van 1 augustus 2022.

De beste keuze? Mogelijke voor- en nadelen

Met zo’n verschil lijkt dit een aantrekkelijk alternatief voor de vaste rente. Een variabele rente is echter niet geschikt voor iedereen. In korte tijd kan jouw maandlast aanzienlijk stijgen. Deze mogelijke rentestijging moet bij jouw financiële situatie passen. Laat je door Academica adviseren of een variabele rente een verantwoorde keuze voor jou kan zijn.

Welke hypotheek bij jou past? Academica adviseert!

Of je een vaste hypotheekrente of een variabele rente wilt, de experts van Academica vergelijken alle hypotheekrentes en voorwaarden. Wil jij weten wat het best bij jouw situatie past? Laat je gegevens achter of bel ons op 078 648 14 80.

Heb je een vraag? Bel ons!