Vrouw achter laptop

Twijfel je tussen de hypotheekrente 5, 10 of 20 jaar vast?


12.048 keer gelezen

De hypotheekrente is laag. Heel laag. De laagste hypotheekrente 20 jaar bedraagt 2,5%. Uniek. Een jaar geleden kreeg je voor 2,5% hypotheekrente slechts 10 jaar zekerheid. Maar met 1,7% is de 5 jaar vaste hypotheek misschien nog wel aantrekkelijker. Maar dan moet je jouw hypotheekrente na 5 jaar opnieuw vastzetten tegen een nu nog onbekend percentage. Lage lasten of zekerheid? Wat is wijsheid?

Kies je voor goedkoop of kies je voor zekerheid? Bij voorkeur voor goedkoop. Behalve als je iets meer zou weten over de verwachting van de hypotheekrente. Heb je zekerheid over wat de rente op hypotheken gaat doen in de toekomst, dan kun je nú gemakkelijker kiezen.

Wereld moet niks geks doen

Hoever kunnen we vooruit kijken als het aankomt op hypotheken? Eén jaar. Misschien twee? De inschatting die we maken over de rente van hypotheken is gebaseerd op macro-economische ontwikkelingen. Dat wil zeggen: wat doet de hypotheekrente als de wereld zich ‘normaal’ gedraagt.

Met ‘normaal’ bedoelen we: geen oorlog, grote terroristische onzekerheden, geen omvallende banken, geen economische crisis in China, de V.S. of Duitsland. En uiteraard is een stabiele Nederlandse economie essentieel.

Hypotheekrente nog zeker een jaar stabiel

De verwachting is nu dat de hypotheekrente nog een jaar laag zal blijven. Daarna is een stijging mogelijk van zo’n 0,5%. Nog steeds geen hele grote stijging dus. Maar daarna? Dat is helemaal afhankelijk van hoe de wereld zich de komende twee jaar ontwikkelt. Eigenlijk is daar niet heel veel over te zeggen. Behalve dan dat een plotseling torenhoge hypotheekrente onwaarschijnlijk lijkt.

Welke rentevaste termijn kies je?

Dan de kosten. Het verschil tussen een 5 jaar vaste hypotheekrente en een 10 jaar vaste hypotheekrente is 0,3%. Het verschil tussen 10 en 20 jaar is 0,5%. Kies je voor een hypotheek van € 200.000 waarbij de rente 10 jaar vast staat, dan betaal je in vergelijking tot een hypotheek met een rente die 5 jaar vast staat maandelijks € 35 netto extra. En € 90 voor 20 jaar zekerheid over je hypotheeklasten.

Dit artikel geeft je een snelle impressie van de keuzes. Samengevat: zekerheid voor 20 jaar is nu heel erg goedkoop. Maar tegelijkertijd is er maar een kleine kans dat je over 5 jaar plotseling 6% hypotheekrente gaat betalen. De middenweg, de hypotheekrente 10 jaar vast, blijft waarschijnlijk daarom nog altijd de populairste hypotheekvorm

Onafhankelijk advies nodig? Neem contact op!

Of je extra wilt betalen voor zekerheid is aan jezelf. Laat via onderstaand formulier je reactie achter. Wij kunnen je dan helpen met je keus. Bovendien zorgen we dan voor de laagst mogelijke rente, passend bij jouw wensen en mogelijkheden.

Heb je een vraag? Bel ons!