Meisje met zonnebril in zand

Trend: tiny house kopen of bouwen in Nederland


4.098 keer gelezen

Een tiny house bouwen of kopen. Volgens sommigen dé woonvorm van de toekomst. Anderen zien het als de oplossing voor het huidige woningtekort op de startersmarkt. Is het iets voor jou? En wat zijn de kosten voor een tiny house in Nederland? Lees alles over deze trend!

Wat is een tiny house?

Een tiny house is een kleine, volledig uitgeruste woning van 30m2 tot maximaal 50m2. De ‘tiny-house-movement’ is naar Nederland overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Oorspronkelijk draait het bouwen van de kleine huisjes vooral om de filosofie: bewuster en duurzamer leven. Een ‘echt’ tiny house is zelfvoorzienend en niet aangesloten op het riool of elektriciteitsnetwerk. De trend krijgt steeds meer invloed op  de reguliere huizenmarkt. Er worden steeds vaker kleine, volwaardige woningen gebouwd van maximaal 50m2. Vooral voor starters is dit interessant.

Voordelen wonen in tiny house

  • Meestal erg betaalbaar (interessant voor starters)
  • Sneller gebouwd dan reguliere woningen of appartementen.
  • Wel een tuin, bij appartement meestal niet!

Tiny house kopen in Nederland? 3 opties

Denk jij: ja, ik wil klein wonen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om een tiny house te kopen.

1. Tiny house bouwen op eigen grond

Koop zelf een stuk grond om je eigen tiny house te bouwen. Er zijn een paar gemeenten die meewerken, waaronder Apeldoorn, Alkmaar, Den Helder en Almere. Het bestemmingsplan moet de bouw van jouw kleine huis daarna wel toestaan. Dat betekent veel papierwerk! Laat je dus goed adviseren.  

2. Op gemeentegrond tiny house bouwen

Vraag een vergunning aan voor tijdelijke bewoning op grond van de gemeente. Hier kun jij je eigen tiny house bouwen. De gemeente Den Helder is begonnen aan een project waarbij 30 tiny houses gebouwd mogen worden op gemeentegrond. Voor een kavel betaal je 200 euro aan erfpacht per maand.

3. Via een nieuwbouwproject tiny house kopen

Steeds meer nieuwbouwprojecten raken geïnspireerd door de nieuwe manier van ‘klein’ wonen. Bijvoorbeeld het nieuwbouwproject Bolderburen (op een half uurtje rijden van Amsterdam). Hier kun je een Tiny House kopen van 40m2, middenin de natuur.

Wat kost een tiny house

De kosten voor een tiny house zelf liggen tussen de 30.000 euro en 60.000 euro: hoe luxer en groter de woning, hoe duurder. Maar dan heb je nog geen (eigen) grond waar je jouw huis op kan plaatsen. Die kosten (of je nu huurt of koopt) komen hier nog bovenop. In een nieuwbouwproject kost een tiny house al snel net zo veel als een ‘gewone’ woning met dezelfde afmetingen: 135.000 – 170.000 euro.

Tiny house en hypotheek

Of je in aanmerking komt voor een hypotheek, ligt aan de bouwvorm. Bij tijdelijke bewoning op grond van de gemeente is geen financiering mogelijk. Koop je zelf een stuk grond en laat je permanent een tiny house bouwen? Dan geven sommige banken onder strenge voorwaarden krediet af. Een tiny house kopen dat hoort binnen een nieuwbouwproject is de makkelijkste manier om een hypotheek te krijgen. Heb jij iets op het oog? Laat je goed informeren over de mogelijkheden!

Hoe groot zijn jouw mogelijkheden? Bel 078 648 14 18

Tiny of niet? Een eerste woning is een hele stap. Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een hypotheek? Of ben je benieuwd hoeveel je maximaal kan lenen? Bel Academica of laat je gegevens hieronder achter.

Academica
Heb je een vraag? Bel ons!