Subsidie isolatie woning 2020: tijdelijk verhoogd


4.448 keer gelezen

Wil je jouw woning in 2020 isoleren? Een goed idee! Een goed geïsoleerd huis is goed voor het milieu én scheelt in de stookkosten. En laat je twee of meer energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan kan je hier op dit moment een flink bedrag aan subsidie voor terugkrijgen vanuit de overheid! Hieronder lees je welke subsidies voor isolatie er zijn.

Check de isolatie van je woning

75% van de woningen in Nederland is niet goed geïsoleerd. Over het algemeen geldt: hoe ouder je huis, hoe slechter het bij de bouw is geïsoleerd. Hieronder zie je per bouwperiode wat je kunt verwachten aan isolatie voor jouw woning. Het kan natuurlijk wel zijn dat vorige bewoners al hebben geïnvesteerd in een betere isolatie.

 • Tot 1975: niet of nauwelijks geïsoleerd
 • 1975 – 1983: alleen matige spouwmuur- en dakisolatie
 • 1983 – 1992: matige isolatie
 • 1992 – 2000: goede isolatie
 • Vanaf 2000: goede tot zeer goede isolatie

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Heb je een eigen woning en laat je twee energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan kan je hiervoor Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen. Je krijgt op dit moment wel 30% van de kosten terug! Goed om te weten: De SEEH loopt sinds 15 augustus 2019 tot 31 december 2020. Het tijdelijk verhoogde subsidiebedrag is beschikbaar sinds 1 juni 2020. Het totale budget is 84 miljoen euro. Hiervan is op dit moment  nog bijna 60 miljoen euro beschikbaar. Genoeg kans voor jou dus!

Subsidieregelingen isoleren: welke maatregelen kies jij?

Om recht te hebben op de subsidie, kan je kiezen uit twee van de energiebesparende isolatiemaatregelen hieronder:

 • Subsidie gevelisolatie: het isoleren van de bestaande binnen- of buitengevel.
 • Subsidie spouwmuurisolatie: het isoleren van bestaande spouwmuren.
 • Subsidie dakisolatie: het isoleren van het bestaande dak, of van de bestaande zolder- of vlieringvloer (als de zolder niet verwarmd is).
 • Subsidie vloerisolatie en/of bodemisolatie: het isoleren van de bestaande vloer of het isoleren van de kruipruimte.
 • Subsidie glasisolatie: het vervangen van glas in de thermische schil door HR++ of triple glas. Bij triple glas moet dit altijd in combinatie met het vervangen van het kozijn door een isolerend kozijn.

Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die voldoen aan de juiste isolatiewaarde. Ook geldt er per isolatiemaatregel een minimale oppervlakte-eis. Hierover lees je meer op de website van de RVO.

Aanvullende energiebesparende maatregelen

Naast de regeling hierboven, kan je ook subsidie aanvragen voor één of meer aanvullende maatregelen. Waaronder:

 • Isolerende deuren: het vervangen van de voor- en achterdeur voor een isolerende deur.
 • Energiezuinig ventilatiesysteem: het voor het eerst aanleggen van een energiezuinig ventilatiesysteem.
 • Waterzijdig inregelen verwarmingssysteem: het waterzijdig laten inregelen van je verwarmingssysteem.
 • Energiedisplay of slimme thermostaat: krijg inzicht in je energieverbruik door te kiezen voor een energiedisplay of slimme thermostaat.

Geld lenen voor het isoleren van jouw woning? Bel Academica

Isoleren hoeft geen aanslag te zijn op jouw spaargeld, als je het opneemt in jouw hypotheek! Er zijn namelijk extra financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Zo mag je maximaal € 9.000, tot 6% van de waarde van je woning extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Bel voor meer informatie 078 648 14 80 of laat je gegevens hieronder achter.

Heb je een vraag? Bel ons!