Puzzel huis geld

Stijging WOZ-waarde 2020 woning? 3 grote voordelen!


15.518 keer gelezen

Huizen zijn duurder geworden, dat is geen verrassing. Overal in Nederland wordt nu de WOZ-waarde 2020 bekendgemaakt. Dat heeft voor jou als huiseigenaar gevolgen. Wat is de WOZ-waarde van een huis precies en wat betekent een WOZ-waarde stijging voor jou? En nog belangrijker: hoe kan je er van profiteren?

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is de geschatte waarde van een woning. De gemeente stelt deze jaarlijks vast om belastingen te berekenen. Er wordt hierbij gekeken naar de ligging, oppervlakte en inhoud van een woning. Wanneer de nieuwe WOZ-waarde bekend is, wordt deze automatisch thuisgestuurd. Wil je de WOZ-waarde 2020 (nogmaals) opvragen? Dan kun je de WOZ bekijken en opvragen bij het WOZ-waardeloket.

WOZ-waarde woning in 2020 fors omhoog

De Waarderingskamer heeft de eerste cijfers voor 2020 in beeld. Let wel, deze waardebepaling loopt altijd een jaar achter: de cijfers voor 2020 hebben een peildatum van 1 januari 2019.

  • De gemiddelde stijging van de WOZ-waarde in 2020 is 7,8% (248.000 euro per woning). Dit is de hoogste gemiddelde waarde ooit!
  • In de grote steden is deze stijging zelfs nog hoger: 11% in Amsterdam, 13% in Den Haag en als uitschieter bijna 16% in Rotterdam.

3 voordelen stijging WOZ-waarde 2020

1. WOZ-waarde gestegen? Jouw hypotheekrente kan wellicht omlaag!

Heb je een hypotheek zonder NHG en is jouw WOZ-waarde van je woning in 2020 gestegen? Dan komt jouw hypotheek wellicht in aanmerking voor een lagere rente, gebaseerd op een lagere risicoklasse (het hypotheekbedrag ten opzichte van de waarde van de woning). Maar: in de risicoklassen van banken zitten veel verschillen. Waar je bij de ene bank in een voordeliger tarief terecht komt als de waarde van je woning 5% stijgt, blijf je bij een andere bank in dezelfde klasse hangen.

Tip: check bij Academica wat voordeliger is: aanpassen van de risicoklasse of jouw hypotheek oversluiten. Wij zijn onafhankelijk en vergelijken alle rentes. Jij krijgt altijd de beste deal!

2. Ja! Extra geld beschikbaar voor verbouwing

Stel, je hebt een woning met een marktwaarde van 300.000 euro en een hypotheek van 290.000 euro. Is jouw WOZ-waarde in 2020 gestegen, bijvoorbeeld naar 320.000 euro? Dan kun je bij veel banken deze verhoging gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing. Eindelijk kun je die ouderwetse badkamer of uitgeleefde keuken opknappen!

3. Overwaarde gebruiken bij hypotheek oversluiten

Zit je nog een tijd vast aan een hoge rente en wil je je hypotheek oversluiten? Grote kans dat dit nu kan door de stijging van je WOZ-waarde! Je gebruikt dan je overwaarde om de eventuele boeterente en andere kosten die je maakt bij het oversluiten, te financieren. Ook goed om te weten: deze kosten zijn in 2020 nog aftrekbaar tegen een gunstig tarief!

Is jouw WOZ-waarde 2020 gestegen? Profiteer nu!

Dit is hét moment om optimaal gebruik te maken van de gestegen WOZ-waarde van je huis! Wij kijken graag mee naar jouw mogelijkheden. Bel ons op 078 648 14 80 voor onafhankelijk advies of laat hieronder je gegevens achter. Het eerste gesprek is gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!