spaarvarken met pleister

Spaarhypotheek duur bij lage rente: oversluiten!


18.349 keer gelezen

Heb jij nog zo’n dure spaarhypotheek en denk jij aan het oversluiten naar lagere maandlasten? Pak dan nu je kans, want met de lage hypotheekrentes én het verdwijnen van de hypotheekrenteaftrek is dit hét perfecte moment! Benieuwd waarom? Lees snel verder!

Hoe werkt een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek is een hypotheekvorm, waarbij je gedurende je looptijd spaart in plaats van aflost. Dit doe je door een spaarpremie op een spaarrekening of in een verzekering te storten. Over deze spaarpremie ontvang je dan rente, waardoor je spaarpot (ook spaarpolis genoemd) steeds aangevuld wordt. Aan het einde van je looptijd heb je dan genoeg gespaard om in één keer je hypotheek af te lossen.

Voordelen spaarhypotheek:

  • Je lost gedurende de looptijd niet af, maar doet dit in één keer aan het einde van de looptijd. Dat betekent dat je veel hypotheekrente betaalt en een grote aftrekpost hebt, die in het verleden tegen maximaal 52% aftrekbaar was!
  • In tegenstelling tot de in het verleden veel afgeslopten beleggingshypotheek, heb je met een spaarhypotheek zekerheid dat de volledige hypotheek op de einddatum afgelost wordt.

Waarom spaarhypotheek nu dan toch duurder?

Dat komt door de lage hypotheekrentes! Dat heeft twee redenen:

  1. Het rentepercentage bij een spaarhypotheek is gelijk aan de rente die je ontvangt over de opgebouwde spaarkapitaal (geld in je spaarpolis). Als de hypotheekrente lager is, moet je veel meer spaarpremie betalen om hetzelfde eindresultaat te behalen.
  2. Daarnaast zijn er veel minder aanbieders voor spaarhypotheken. Door minder concurrentie heb jij minder keuzevrijheid in voorwaarden en rentes.

Afbouw hypotheekrenteaftrek = nog minder voordeel

Hogere maandlasten door een lage rente is natuurlijk al supernadelig. Maar er is daarnaast nog een voordeel van de spaarhypotheek dat verdwijnt: de hypotheekrenteaftrek. Deze is in 2020 al verlaagd met 3% tot maximaal 46% en wordt in de komende jaren alleen maar verder afgebouwd, tot deze misschien helemaal verdwijnt!

Spaarhypotheek oversluiten of niet?

In het verleden bood een spaarhypotheek erg veel voordelen. Maar voor jouw leenvorm geldt: hoe lager de rente, hoe hoger de spaarpremie die je moet betalen. Wij hebben in het afgelopen jaar veel klanten gezien die afscheid namen van hun erg dure spaarhypotheek. Door het oversluiten zijn bij velen de maandlasten aanzienlijk verlaagd!

Tip: bel Academica voor advies!

Bel Academica op 078 648 14 80 en onze onafhankelijke adviseurs berekenen wat in jouw geval het voordeligst is: je spaarhypotheek oversluiten of niet. Of laat hieronder je gegevens achter voor een gratis eerste gesprek!

Heb je een vraag? Bel ons!