Twee mannen met laptops

Second opinion hypotheek: wat is dat?


18.583 keer gelezen

Ben jij al ergens gaan shoppen voor een hypotheek? Heb je al een voorstel op de plank liggen? Wacht nog even met tekenen! Het kan namelijk zijn dat je niet de laagst mogelijke rente krijgt. Of dat de voorwaarden beter kunnen. Ga voor een second opinion voor je hypotheek? Een wat? Dat leggen we je uit! 

Wat is een second opinion hypotheek?

Second opinion betekent letterlijk ‘tweede mening’. Jij gaat dus met een voorstel  dat je al hebt, langs bij een andere hypotheekadviseur om te kijken of je de beste deal hebt. Het is altijd raadzaam om voor onafhankelijk advies te gaan, zodat alle rentes worden vergeleken. Een bank biedt vaak alleen maar eigen hypotheken en rentes, waardoor je de laagste rentes wellicht misloopt. Een second opinion kun je in twee situaties laten doen:

1. Second opinion bij aanvragen nieuwe hypotheek

Voor een nieuwe hypotheek stappen veel mensen naar hun eigen bank of vaste hypotheekadviseur. Lekker makkelijk! Vervolgens krijg je advies en misschien al een renteaanbod. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je twijfelt of je wel het juiste hypotheekadvies hebt gekregen. In dat geval kun je een andere hypotheekadviseur inschakelen voor een second opinion. Er wordt dan gekeken of de hypotheekrente die jij krijgt wel het meest voordelig is. En of de voorwaarden die je hebt afgesproken wel passen bij jouw situatie! 

Wanneer kun je nog onder je hypotheekaanvraag uit? 

Blijkt na de second opinion dat jouw hypotheek veel voordeliger kan? Dan wil je daar waarschijnlijk wat aan doen! Wanneer je alleen nog maar een  hypotheekberekening hebt gekregen, kun je deze nog kosteloos annuleren. Heb je al een  renteaanbod gekregen? Dan kun helaas niet meer zo makkelijk onder het aanbod uit. Check dit dus goed. 

2. Second opinion terwijl je al een hypotheek hebt 

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je al een hypotheek hebt, maar twijfelt of het misschien voordeliger kan. Ook dan kun je een second opinion aanvragen:

  • Eerst checkt een adviseur of jouw rente omlaag kan. 
  • Daarna wordt gekeken of de voorwaarden die jij destijds hebt afgesproken, nog wel passen bij jouw situatie. 
  • Blijkt uit de second opinion dat oversluiten voor jou verstandig is? Dan berekent een adviseur voor jou wat de kosten zijn voor tussentijds oversluiten. 
  • Uiteindelijk krijg je een mooi totaalplaatje van wat oversluiten jou oplevert!

Onafhankelijk advies is belangrijk!

 Let  op: ga altijd voor onafhankelijk hypotheekadvies. Reden? Álle rentes in de markt worden dan voor jou vergeleken, inclusief voorwaarden. Zo weet je zeker dat de meest voordelige hypotheek er voor jou altijd tussen zit!

Laat Academica jouw second opinion doen!

Academica is écht onafhankelijk! Wij hebben alle rentes en voorwaarden voor jou in het vizier. Of je nu al een hypotheek hebt, of een nieuw renteaanbod hebt gekregen. Wij bekijken voor jou of het nóg beter kan! Bel 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!