Salderingsregeling zonnepanelen: na 2020 terugleversubsidie?


18.321 keer gelezen

Hoe mooi is het: je eigen zonne-energie in je huis gebruiken. Lekker groen én een lagere energierekening. Heb jij daar oren naar? Lees hier hoe het zit met de salderingsregeling en wat er gaat veranderen na 2020! Tipje van de sluier: met zonne-energie opslaan en het terugleveren van energie bespaar je flink wat geld!

Wat is salderen?

Jouw zonnepanelen wekken energie op en jij verbruikt energie in je huis. Aan het eind van het jaar wordt de opgewekte energie verrekend met je verbruikte energie. Dat heet salderen. Het aanmelden van je zonnepanelen doe je via energieleveren.nl, zodat je energieleverancier en netbeheerder weten dat je energie gaat terug leveren en hoeveel. Je energiemaatschappij, slimme meter en zonnepanelen doen de rest!

Hoe zit het met de salderingsregeling voor zonnepanelen? 

De energie die je jaarlijks opwekt, wordt verrekend met wat je jaarlijks verbruikt. In de huidige salderingsregeling wordt je verbruikte en geleverde stroom afgerekend tegen hetzelfde stroomtarief, inclusief belastinggelden. Verbruik je 2500 kWh en wek je er 1000 op, dan betaal je voor 1500 kWh. Je betaalt dus geen belastingen over je eigen opgewekte energie. Te mooi om waar te zijn? De overheid vindt van wel. Die vindt de verdiensten waarschijnlijk iets te hoog voor jou als consument. Het einde van deze salderingsregeling is dan ook in zicht, maar zonnepanelen blijven absoluut rendabel!

Wordt de salderingsregeling na 2020 afgeschaft?

Het kabinet wil de salderingsregeling in 2020 vervangen door een terugleversubsidie. Hierbij krijg je een vergoeding voor elke kWh die jouw zonnepanelen opbrengen. Je krijgt dan waarschijnlijk per kWh minder terug dan wat je er nu voor terugkrijgt. Hoe de overgangsregeling en de terugleververgoeding er precies uit gaan zien, is nog niet bekend.

Is investeren in zonnepanelen nog verstandig?

Zelfs wanneer de salderingsregeling na 2020 wordt afgeschaft, zijn zonnepanelen rendabel. Voordelen van zonnepanelen:

  • Je verbruikt minder energie via het elektriciteitsnetwerk. Groen bezig! 
  • Zonnepanelen worden efficiënter en goedkoper. Hallo snel rendement!
  • De techniek voor thuisaccu’s is volop in ontwikkeling. Hiermee kun je de opgewekte energie van de zomer lekker in de winter gebruiken. Super toch?

Zonnepanelen financieren? Ontdek hoe makkelijk het is!

Zonnepanelen leveren veel op. Wil je ze ook kopen, maar weet je niet hoe te financieren? Bel 078 648 14 18 of laat hieronder je gegevens achter. Wij weten precies hoe je de financiering van zonnepanelen via je hypotheek kunt regelen. En we helpen je graag om een steentje bij te dragen aan een groener milieu! 

Heb je een vraag? Bel ons!