portemonnee met briefgeld

Rentemiddeling 2021: 4 nadelen voor je portemonnee


15.880 keer gelezen

De actuele hypotheekrentes zijn lager dan ooit. Zit je lang vast aan een dure hypotheek, dan baal je! Dan is het handig dat banken rentemiddeling aanbieden. Wat is rentemiddeling en is het voor jou voordelig?

Wat is rentemiddeling?

Als je bij je huidige bank wilt switchen naar een voordeligere hypotheek, maar je hebt je rente voor een lange periode vastgezet, dan betaal je een boete. Rentemiddeling is een manier om die boeterente te spreiden over meerdere jaren. Zo heb je direct lagere maandlasten en hoef je het boetebedrag niet in 1 keer op te hoesten. Klinkt mooi toch? Maar er kleven nadelen aan.

4 nadelen van rentemiddeling in 2021


1. Boetevrije aflossing wordt vaak niet verrekend

Elk jaar mag je een bedrag boetevrij aflossen op je hypotheek. Bijvoorbeeld 15% per jaar, afhankelijk van de voorwaarden van je hypotheek. Bij de meeste banken wordt dit voordeel niet verrekend bij rentemiddeling. Ze berekenen de boeterente over het totaalbedrag. Zo betaal je te veel, wat uiteraard niet voordelig is.

2. Verhuisboete die niet mis is

Stel jij hebt voor rentemiddeling gekozen, maar binnen 2 jaar ga je verhuizen naar een nieuwe woning. Dat betekent dat je in 1 klap van je hypotheek af zou kunnen. Dat vindt je bank allesbehalve leuk: de bank loopt een deel van de boeterente mis (die is namelijk uitgesmeerd over meerdere jaren). Daarom krijg je bij sommige banken een verhuisboete. Hoeveel? Tot 3% van je hypotheeksom, al snel zo’n 6.000 euro. Een pijnlijk hoog bedrag.

3. Rentemiddeling kost je geld

Wanneer banken rentemiddeling aanbieden, doen ze dat niet gratis. Gemiddeld moet je hiervoor een bedrag van 300 tot 400 euro neerleggen. Daarnaast rekenen banken standaard een risico-opslag: een compensatiebedrag voor alle risico’s die de bank loopt. Die komt bovenop je boeterente.

4. Geen onafhankelijk advies

Elke bank heeft eigen rentetarieven. Wil je rentemiddeling? Dan krijg je alleen het tarief van jouw bank te zien en dat is vrijwel nooit het laagst mogelijke rentetarief in de markt. Ga voor onafhankelijk advies. Dan worden wél de laagste hypotheekrentes en beste voorwaarden in de markt vergeleken. Dat kan veel geld schelen! 

Kortom: rentemiddeling levert onderaan de streep vaak vrij weinig op, behalve kopzorgen. 

Profiteren van de laagste rente, zonder gedoe?

Bel Academica voor onafhankelijk advies: 078 648 14 80. Wij bekijken je mogelijkheden en zoeken uit of je hypotheek oversluiten voor jou voordelig uitpakt. Of laat je gegevens achter.

Heb je een vraag? Bel ons!