PT-panelen

PVT-panelen 2021: nieuwste trend voor verduurzaming huis!


5.937 keer gelezen

Zonnepanelen? Daar ben je vast bekend mee! Warmteboiler of zonneboiler? Ook! Maar heb je ooit van PVT-panelen gehoord? Verduurzaam je huis 2.0 in 2021. Lees hoe!

Wat zijn PVT-panelen?

Warmte produceren én tegelijkertijd via zonlicht elektriciteit opwekken? Dat doen PVT (photovoltaic thermic) panelen. Ze combineren zonnepanelen voor elektriciteit met een zonneboiler voor warm water. Niet alleen in de lente of zomer, maar ook de winter en de herfst. Handig!

PVT-panelen kopen: wat zijn de kosten en wat levert het op?

PVT-panelen kosten per stuk ongeveer 900 euro en levert naar zeggen van aanbieders zo’n 800 kWh op. Over het algemeen kan je met één PVT-paneel al 120 m3 gas besparen! Ook levert deze nieuwe techniek, door het koelen van het paneel, je 10 tot 15% meer elektriciteit op dan een normaal zonnepaneel. Gemiddeld kost een geheel systeem vaak tussen de 8.000 tot 16.000 euro.

Voordelen PVT-panelen 2021

Naast dat PVT-panelen zowel zonnestroom als zonnewarmte opwekken, zijn er nog meer voordelen:

  • PVT-panelen gaan zo’n 30 jaar mee. Dus de terugverdientijd is ruim!
  • PVT-panelen werken 24/7: ook als het in de nacht donker is! Zo’n 80% van de energie komt uit de buitenlucht en kan met 20% omhoog als de zon schijnt.
  • Geen geluidsoverlast en weinig onderhoud (in tegenstelling tot een warmtepomp).
  • Achter het zonnepaneel wordt een warmtewisselaar aangebracht. Hierdoor hoef je geen buitenunit bron te gebruiken. Scheelt ruimte!
  • Via de ISDE-subsidie kun je een vergoeding krijgen voor de aanschaf van o.a. zonneboilers en warmtepompen. Goed nieuws voor mensen die willen investeren in PVT-panelen! Een PVT-systeem combineert immers een zonneboiler met een zonnestroomsysteem.

Waarom PVT-panelen en geen zonnepanelen?

Heb je al langer dan 10 jaar zonnepanelen? Dan is het de vraag of deze nog wel genoeg zonne-energie opleveren. Helemaal ten opzichte van PVT-panelen! Je kan er daarom voor kiezen om (deels) je zonnepanelen te laten vervangen door PVT-panelen. Of heb je nog ruimte over op jouw dak? Dan kun je ook PVT-panelen ernaast laten plaatsen. Deze zijn namelijk vaak niet te onderscheiden van je normale zonnepanelen. Ook zijn de PVT-panelen geschikt voor zowel platte als schuine daken. En door koeling van het PVT-oppervlak en het wegsmelten van sneeuw is de toename van de stroomproductie 5% hoger dan bij een normaal zonnepaneel!

Huis verduurzamen in 2021? Regel het via je hypotheek!

Van het puntje van je dak tot aan de kelder je huis verduurzamen? Of misschien helemaal energieneutraal maken? Het financieren ervan kan vaak via je hypotheek. Weten hoe? Bel ons op 078 648 14 80 of vul je gegevens in. Academica biedt onafhankelijk hypotheekadvies en vergelijkt alle rentes in de markt.

Heb je een vraag? Bel ons!