Glimmende auto en velg

Private lease of creditcard? Let op je hypotheek!


24.900 keer gelezen

Denk je erover om private lease te gaan rijden of een (extra) creditcard te nemen? Pas dan op als je binnenkort een hypotheek wilt aanvragen. Lees hieronder de mogelijke gevolgen!

Hypotheek en positieve BKR registratie

Ooit gehoord van een BKR registratie? Wanneer je iets koopt op krediet wordt je ‘lening’ aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Banken gebruiken deze gegevens om na te gaan of je een hypotheek wel kunt betalen. Als je betalingsachterstanden hebt dan is je BKR registratie negatief. In dat geval kan de bank jouw hypotheek weigeren. Heb je een ‘lening’ die je elke maand netjes betaalt? Dan krijg je een positieve BKR registratie. Bijvoorbeeld wanneer je een auto rijdt via private lease en je creditcard gebruikt. Op basis van een positieve BKR registratie zal een bank je meestal niet weigeren. Wél krijg je mogelijk een minder hoge hypotheek dan je zou willen…

Private lease en hypotheek

Stel: voor 200 euro per maand lease je private een auto. Dan wordt 65% van het totale leasebedrag bij het BKR geregistreerd als ‘lening’. Loopt je contract 4 jaar door? Dan krijg je een kredietregistratie van 6240,- euro. Veel banken verrekenen hierna de volledige maandlast van het private leasecontract met je inkomen. Ook als je maandelijks gewoon op tijd betaalt. Dat scheelt je 200,- euro aan inkomen per maand. Door private lease kan  je maximale hypotheek tienduizenden euro’s lager uitvallen.

Creditcard en hypotheek

Heb je een creditcard waar je meer dan 250,- euro mee kan lenen? Sinds 1 december 2016 heb je dan ook een positieve BKR registratie op je naam staan. (Tegenwoordig krijg je al een registratie bij een krediet van 250,- euro en een looptijd van een maand). Ook in de min kunnen staan op je bankrekening telt mee. Zelfs als je nooit rood staat. Dit kan flinke gevolgen hebben voor je hypotheek. Mensen met 1500 euro extra bestedingsruimte kunnen al snel 8400 euro minder lenen (Vereniging Eigen Huis).

Positieve BKR registratie

Overweeg je een auto te leasen? Let dan op als je plannen hebt om een hypotheek af te sluiten. Dit is voor jou ook niet het moment om een nieuwe creditcard aan te vragen. Heb je nu al een positieve BKR registratie? Je bent zeker niet de enige: miljoenen Nederlanders met jou. Een hypotheek afsluiten kan in veruit de meeste gevallen nog wel. Tip: laat je vooraf adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur, zodat je de voordeligste en maximale hypotheek bij jouw situatie vindt.

Benieuwd naar jouw maximale hypotheek? Neem contact op!

Stuur je vraag hieronder of bel 078 648 14 18 voor onafhankelijk advies bij Academica! Wij bieden doorlopend de laagste rentes van alle aanbieders in de markt, en we bekijken jouw financiële mogelijkheden tot in de puntjes.

Heb je een vraag? Bel ons!