Overwaarde huis opnemen voor pensioen

Overwaarde opnemen voor je pensioen? Doen!


8.881 keer gelezen

Een mager AOW’tje als inkomen, terwijl je in een mooi koophuis woont dat in de afgelopen jaren 40% meer waard is geworden. Dat klinkt een beetje scheef toch? Veel Nederlanders leven op een klein pensioen, terwijl er meer mogelijk is. Als jij overwaarde hebt op je koopwoning kan je hiervan direct profiteren. Hoe? Wij zetten de feiten even op een rij.

Dit krijg je als gepensioneerde aan AOW in 2019

Iedereen die in Nederland woont, heeft recht op AOW (Algemene Ouderdomswet). Dat het inkomen uit AOW geen vetpot is, is algemeen bekend. Dit bedraagt voor iemand met partner ongeveer 800 euro per maand. Een alleenstaande ontvangt ongeveer 1.200 euro en een koppel dat allebei AOW ontvangt kan rekenen op bruto 1.600 euro per maand.

Ik wil dezelfde levensstandaard behouden, kan dat?

"Ouderen" besteden gemiddeld tussen de 2.200 en 3.000 euro per maand (bron: Nibud 2016). Met alleen je AOW red je het niet, gezien deze cijfers. Gelukkig bouw je ook pensioen op via je werkgever, maar dit kan door verschillende omstandigheden lager uitvallen dan je had verwacht. Wil jij als toekomstig gepensioneerde niet ‘zuinig’ leven en op elke cent moeten letten? Lees dan even door..

Overwaarde en pensioen, hoe zit het?

Ben jij een vijftigplusser en heb je een koophuis? Dan is de kans heel groot dat je overwaarde hebt. De huizenprijzen zijn enorm gestegen en als jij je huis 15 jaar geleden gekocht hebt is het normaal gesproken nu veel meer waard. Ook loopt de overwaarde op als jij (extra) hebt afgelost op je hypotheek.

Paar cijfers op een rij:

  • 67% van de 55-plussers heeft een eigen koopwoning (bron: WoON 2015).
  • De huizenprijzen stegen in april 2019 nog met 7,7% ten opzichte van vorig jaar (bron: CBS).
  • In 2013 werd de totale overwaarde van Nederlandse woningen al op 500 miljard euro geschat, waarvan 80% bij 50-plussers zat. Gepensioneerden hadden zelfs een gemiddelde overwaarde van 257.000 euro op hun koopwoning! (bron: Taskforce Verzilveren)
  • Vooral 50-plussers verwachten in 2019 de grootste waardestijging van hun koophuis: 22% denkt dat hun huis de afgelopen jaren tussen de 100.000 en 200.000 euro in waarde is gestegen. 14% van hen denkt zelfs dat het gaat om een waardestijging tussen de 200.000 en 300.000 euro! (bron: ABN AMRO)

Aanvullen pensioen met overwaarde?

Een voorbeeldsom! Ben je blij met je koopwoning en wil je niet verhuizen? Ook dan kun je supermakkelijk overwaarde opnemen. Eén van de grootste banken van Nederland geeft aan dat slechts 7% van huiseigenaren overwaarde opneemt zonder te verkopen. Ongeveer de helft weet zelfs niet van het bestaan van deze opties! Benieuwd hoe het werkt? Hieronder geven we een voorbeeld:

Huidige hypotheekschuld€ 100.000
Waarde koopwoning€ 290.000
Overwaarde€ 190.000

Je kunt dus al gauw 190.000 euro overwaarde hebben! Door een deel van de overwaarde op te nemen met een extra hypotheek, kun je dit geld bijvoorbeeld gebruiken als pensioenaanvulling. Hiermee creëer je extra inkomen! En wie wil nu niet meer inkomen over geld dat normaal in stenen blijft zitten? Nu rest de vraag: hoeveel extra inkomen kan jou dat per maand opleveren?

Extra hypotheek (1,85%) voor 10 jaar vast€ 50.000 (van de overwaarde)
Hypotheekrente€ 77 per maand
Extra inkomsten€ 340 per maand

Maar liefst 340 euro per maand. De moeite waard, toch?

Overwaarde opnemen? Onderneem nu actie!

Denk jij ook overwaarde op je woning te hebben? Wil jij het geld waar je lang voor gewerkt hebt liever nu gebruiken nu je nog vitaal bent? Plan dan meteen een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Bel 078 648 14 18 of vul hieronder je gegevens in. We leggen je graag alle mogelijkheden uit en wie weet vul jij binnenkort je pensioen aan met de overwaarde van je huis!

Heb je een vraag? Bel ons!