rekenmachine en geld op tafel

Overwaarde huis opnemen: hoeveel kost het?


7.252 keer gelezen

Veel huiseigenaren in Nederland hebben overwaarde op hun woning. Wil je dit geld graag uit je bakstenen halen en er echt iets mee doen? Een verbouwing, een nieuwe keuken, een tweede woning, een schenking, of toch iets anders? Dan ben je vast benieuwd hoeveel dit precies kost. Wij geven je 3 rekenvoorbeelden!

Hoeveel overwaarde kan ik opnemen?

Overwaarde op je huis… je hoort het misschien vaak voorbij komen, maar nog altijd merken we dat veel mensen niet precies weten hoe het zit. Overwaarde ontstaat als je koophuis meer waard is dan de hypotheek die je erop hebt. Is jouw huis momenteel 300.000 euro waard en is jouw hypotheekbedrag 210.000 euro? Dan heb je 90.000 euro overwaarde! Dit bedrag kun jij dus aan overwaarde opnemen.

Overwaarde huis opnemen: hoe doe ik dat?

De overwaarde van je woning kun je op verschillende manieren uit laten betalen. Het makkelijkst is om je huis te verkopen. Dan komt het bedrag vrij, tenzij je het voor jouw nieuwe woning gebruikt. Wil je niet verkopen, dan kun je er ook voor kiezen om de overwaarde op te nemen via een hypotheek. Hier zijn verschillende methodes voor. Welke? Dat hoef je gelukkig niet zelf uit te zoeken: schakel hulp via een onafhankelijke adviseur in! Academica vergelijkt alle partijen, zodat je in iedere situatie de beste voorwaarden tegen de meest gunstige hypotheekrente in de markt krijgt. Zo weet je zeker dat je op een verantwoorde manier jouw overwaarde opneemt.

Hoeveel kost het opnemen van overwaarde?

Voor het opnemen van je overwaarde, ga je dus een ‘nieuwe’ hypotheek aan. Hier zijn kosten aan verbonden. Maar weet je dat je voor nog geen 85 euro per maand, maar liefst 50.000 euro op je rekening kan laten bijschrijven?!

We geven je 3 rekenvoorbeelden:

  • 25.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 42,08 euro
  • 50.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 84,17 euro
  • 100.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 168,33 euro

Alle voorbeelden gaan uit van een aflossingsvrije hypotheekrente van 2,02% voor 20 jaar vast.

Overwaarde opnemen vs. doorlopend krediet? Veel voordeel!

Zou je als alternatief voor de hypotheek een doorlopend krediet kiezen om 50.000 euro te financieren, dan ben het dubbele aan rente kwijt. Dat scheelt al snel 1.000 euro per jaar!

Jouw overwaarde opnemen? Bel Academica!

Heb jij overwaarde op je koophuis en wil je graag weten wat jouw mogelijkheden zijn? Bel onze adviseurs op 078 648 14 80 of vul het formulier hieronder in. We bekijken meteen wat in jouw situatie voordelig en verantwoord is, tegen de laagste rente én met de beste voorwaarden!

Heb je een vraag? Bel ons!