rekenmachine en geld op tafel

Overwaarde huis opnemen: hoeveel kost het?


114.028 keer gelezen

Veel huiseigenaren in Nederland hebben overwaarde op hun woning. Wil je dit geld inzetten voor het verduurzamen van je woning, een verbouwing of heb je een ander doel? Dan ben je vast benieuwd hoeveel dit precies kost. Wij geven je 3 rekenvoorbeelden!

Hoeveel overwaarde kan ik opnemen?

Overwaarde op je huis… je hoort het misschien vaak voorbij komen, maar nog altijd merken we dat veel mensen niet precies weten hoe het zit. Overwaarde ontstaat als je koophuis meer waard is dan de hypotheek die je erop hebt. Is jouw huis momenteel 400.000 euro waard en is jouw hypotheekbedrag 250.000 euro? Dan heb je 150.000 euro overwaarde! Dit bedrag zou je in theorie dus aan overwaarde kunnen opnemen.

Overwaarde huis opnemen: hoe werkt het?

Je kan op verschillende manieren over jouw overwaarde beschikken. Het makkelijkst is om je huis te verkopen. Dan komt de overwaarde vrij, tenzij je het voor jouw nieuwe woning gebruikt. Wil je niet verkopen, dan kun je er voor kiezen om de overwaarde op te nemen via een hypotheek. Hier zijn verschillende methodes voor. Welke? Dat hoef je gelukkig niet zelf uit te zoeken: schakel de hulp in van een onafhankelijke hypotheekadviseur! Bij Academica worden alle partijen vergeleken, zodat je in iedere situatie de beste voorwaarden tegen de meest gunstige hypotheekrente krijgt. Zo weet je zeker dat je op een verantwoorde manier jouw overwaarde opneemt.

Wat kost overwaarde opnemen in 2023?

Voor het opnemen van je overwaarde, ga je dus een ‘nieuwe’ hypotheek aan. Hier hoort een nieuwe maandlast bij. We geven je 3 rekenvoorbeelden:

  • 25.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 85,42 euro
  • 50.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 170,83 euro
  • 100.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 341,67 euro

Alle voorbeelden gaan uit van een aflossingsvrije hypotheekrente van 4,10 % voor 10 jaar vast (februari 2023).

Jouw overwaarde opnemen? Bel Academica!

Heb jij overwaarde op je koophuis en wil je graag weten wat jouw mogelijkheden zijn? Bel onze adviseurs op 078 648 14 80 of vul het formulier hieronder in. We bekijken meteen wat in jouw situatie voordelig en verantwoord is, tegen de laagste rente én met de beste voorwaarden!

Heb je een vraag? Bel ons!