Overwaarde huis opnemen voor pensioen

Overwaarde huis gebruiken voor je pensioen? Doen!


26.118 keer gelezen

Een ‘mager’ AOW’tje als inkomen, terwijl je in een mooi koophuis woont dat in de afgelopen jaren waarschijnlijk 40% meer waard is geworden. Dat klinkt een beetje scheef toch? Veel Nederlanders leven van een klein pensioen, terwijl er meer mogelijk is. Als jij overwaarde hebt op je koopwoning kan je hiervan direct profiteren. Hoe? Wij zetten de feiten op een rij.

Dit krijg je als gepensioneerde aan AOW in 2021

Iedereen die in Nederland woont, heeft recht op AOW (Algemene Ouderdomswet). Dat het inkomen uit AOW geen vetpot is, is algemeen bekend. Dit bedraagt voor iemand met partner ongeveer 800 euro per maand. Een alleenstaande ontvangt ongeveer 1.200 euro en een koppel dat allebei AOW ontvangt kan rekenen op ongeveer 1.600 euro per maand.

Ik wil dezelfde levensstandaard behouden, kan dat?

‘Ouderen’ besteden gemiddeld tussen de 2.200 en 3.000 euro per maand (bron: Nibud). Met alleen je AOW red je dat niet, gezien deze cijfers. Gelukkig bouw je vaak ook pensioen op via je werkgever of in eigen beheer, maar dit kan door verschillende omstandigheden lager uitvallen dan je had verwacht. Wil jij als toekomstig gepensioneerde niet ‘zuinig’ leven en op elke cent moeten letten? Lees dan even door..

Overwaarde en pensioen, hoe zit het?

Ben jij al met pensioen of ga je met pensioen en heb je een koophuis? Dan is de kans heel groot dat je overwaarde hebt. De huizenprijzen zijn enorm gestegen en als jij je huis bijvoorbeeld 15 jaar geleden gekocht hebt, is het normaal gesproken nu veel meer waard. Ook loopt de overwaarde op als jij (extra) hebt afgelost op je hypotheek.

Paar cijfers op een rij:

  • 65% van de 55-plussers heeft een eigen koopwoning (bron: CBS: 2018).
  • De huizenprijzen stegen in april 2021 nog met 11,5% ten opzichte van vorig jaar (bron: CBS).
  • Ruim vier op de vijf woningbezitters van 55 jaar en ouder verwacht een overwaarde op hun woning te hebben.
  • Vooral 50-plussers schatten in 2021 in dat hun koopwoning flink in waarde is gestegen: 22% denkt dat hun huis de afgelopen jaren tussen de 50.000 en 100.000 euro in waarde is gestegen. 45% van hen denkt zelfs dat het gaat om een waardestijging boven de 100.000 euro!

Aanvullen pensioen met overwaarde huis?

Een voorbeeldsom! Ben je blij met je koopwoning en wil je niet verhuizen? Ook dan kun je meestal makkelijk overwaarde opnemen. Eén van de grootste banken van Nederland geeft aan dat slechts 7% van huiseigenaren overwaarde opneemt zonder te verkopen. Ongeveer de helft weet zelfs niet van het bestaan van deze optie! Benieuwd hoe het werkt? Hieronder geven we een voorbeeld:

Huidige hypotheekschuld€ 100.000
Waarde koopwoning€ 290.000
Overwaarde€ 190.000

Je hebt dus 190.000 euro overwaarde! Door een deel van de overwaarde op te nemen met een extra aflossingsvrije hypotheek, kun je dit geld bijvoorbeeld gebruiken als pensioenaanvulling. Hiermee creëer je extra inkomen! Nu rest de vraag: hoeveel extra inkomen kan jou dat per maand opleveren?

Extra hypotheek (1,04%) voor 10 jaar vast€ 50.000 (van de overwaarde)
Hypotheekrente€ 43,33 per maand
Extra inkomsten€ 373 per maand

Over een periode van 10 jaar heb je maar liefst 373 euro extra inkomen per maand. De moeite waard, toch?

Overwaarde gebruiken voor pensioen? Kom in actie!

Denk jij ook overwaarde op je woning te hebben? Wil jij dit geld liever nu gebruiken nu je nog vitaal bent? Plan dan meteen een gratis gesprek in met één van onze adviseurs! Bel 078 648 14 80> of vul hieronder je gegevens in. We leggen je graag alle mogelijkheden uit en wie weet vul jij binnenkort je pensioen aan met de overwaarde van je huis!

Heb je een vraag? Bel ons!