laptop muis en bril

Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek


1.035 keer gelezen

Een overlijdensrisicoverzekering. Niet het leukste onderwerp om over na te denken. Toch is hij 9 van de 10 keer verplicht bij het afsluiten van je hypotheek. Wij leggen uit waarom, en vertellen waarom je jouw overlijdensrisicoverzekering ook daarna nog regelmatig onder de loep moet nemen.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel nabestaandenverzekering genoemd. Kom je onverhoopt te overlijden, dan keert de verzekering een bedrag uit aan  jouw nabestaanden. Hiermee kan een hypotheek worden afgelost of kunnen vaste lasten worden opgevangen. Vaak zit er een eindleeftijd aan een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld, bijvoorbeeld 75 of 80 jaar.   

Verplicht bij (NHG) hypotheek

De hypotheek is kostenpost nummer 1 voor de meeste huishoudens. Daarom is een overlijdensrisicoverzekering 9 van de 10 keer verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Voor een NHG hypotheek geldt: het hypotheekbedrag dat boven 80% van de marktwaarde van de woning wordt gefinancierd, moet je verzekeren. Voorbeeld: heb je een hypotheek van  202.000 euro en is je woning 200.000 euro waard? Dan heb je een dekking van minimaal 42.000 euro nodig. Let wel: bij hypotheken zonder NHG verschilt deze grens per hypotheekverstrekker.

Dekking overlijdensrisicoverzekering

Het uit te keren bedrag (de dekking) wordt bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering afgesproken. De dekking bepaalt ook de hoogte van je premie. Soms kunnen partners binnen één polis verschillende bedragen verzekeren. Dit  is verstandig, omdat er vrijwel altijd een verschil zit in het inkomen van partners binnen een huishouden, en dus ook tussen de te verzekeren bedragen. Handig om te weten: je kunt ook kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering met een dalende verzekerde som. Het verzekerde bedrag neemt dan tijdens de looptijd af.   

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken, ook na afsluiten!

Voor een overlijdensrisicoverzekering geldt vaak: eenmaal afgesloten kijk je er niet meer naar om. Toch is dit zonde! En wel om twee redenen.

1. Je persoonlijke situatie verandert

Misschien ga je in de komende jaren verhuizen, scheiden, krijg je kinderen of vind je een nieuwe baan en ga je meer verdienen. Allemaal  redenen om jouw overlijdensrisicoverzekering aan te passen.

2. Aanbieders overlijdensrisicoverzekering vergelijken loont

Het aantal aanbieders van levensverzekeringen is de afgelopen jaren flink gestegen. Ook is het aanbod in producten en dekkingen groter dan ooit. Dat betekent meer keuze, veel concurrentie en dus lagere premies! De moete waard om te vergelijken!

Tip: kijk samen met jouw adviseur regelmatig naar de dekking van je overlijdensrisicoverzekering en je persoonlijke situatie. Niet het leukste klusje maar het kan je geld opleveren. Bovendien weet je dan dat je jouw nabestaanden goed achterlaat.

Hulp nodig?

Academica helpt graag! Wij kijken naar je persoonlijke situatie, adviseren je over het te verzekeren bedrag en rekenen uit waar jij het goedkoopste uit bent. Bel 078 648 14 18 en we gaan voor je aan de slag!