laptop muis en bril

Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek


23.548 keer gelezen

Een overlijdensrisicoverzekering. Niet het leukste onderwerp om over na te denken. Inmiddels is deze verzekering lang niet altijd meer verplicht bij het afsluiten van je hypotheek. Wij leggen uit waarom het toch goed is om jouw lopende overlijdensrisico­verzekering regelmatig onder de loep te nemen.

Wat is een overlijdensrisico­verzekering?

Een overlijdensrisico­verzekering wordt ook wel nabestaandenverzekering genoemd. Kom je onverhoopt te overlijden, dan keert de verzekering eenmalig een bedrag uit. Hiermee kan een hypotheek worden afgelost, of kunnen vaste lasten worden betaald. Vaak zit er een eindleeftijd aan een overlijdensrisico­verzekering gekoppeld, bijvoorbeeld 75 of 80 jaar.

Overlijdensrisico­verzekering gekoppeld aan hypotheek

De hypotheek is kostenpost nummer 1 voor de meeste huishoudens. Vaak loopt naast de hypotheek een overlijdensrisico­verzekering. In het verleden was dit vaak een vereiste om een hypotheek af te kunnen sluiten. Dit is meestal niet meer het geval. Toch is het vaak wel verstandig om zo’n verzekering te hebben. Jouw hypotheekadviseur brengt in kaart of dit in jouw geval ook zo is.

Dekking overlijdensrisico­verzekering

Het uit te keren bedrag (de dekking) wordt bij het afsluiten van de overlijdensrisico­verzekering afgesproken. De dekking bepaalt ook de hoogte van je premie. Soms kunnen partners binnen één polis verschillende bedragen verzekeren. Dit is verstandig, omdat er vrijwel altijd een verschil zit in het inkomen van partners binnen een huishouden, en dus ook tussen de te verzekeren bedragen. Handig om te weten: je kunt ook kiezen voor een overlijdensrisico­verzekering met een dalende verzekerde som. Het verzekerde bedrag neemt dan tijdens de looptijd af, zodat dit aansluit bij de aflossing van je hypotheek.

Overlijdensrisico­verzekering vergelijken, ook na afsluiten!

Voor een overlijdensrisico­verzekering geldt vaak: eenmaal afgesloten kijk je er niet meer naar om. Toch is dit zonde! En wel om twee redenen.

1. Je persoonlijke situatie verandert

Misschien ga je in de komende jaren verhuizen, scheiden, krijg je kinderen of vind je een nieuwe baan en ga je meer verdienen. Allemaal redenen om jouw overlijdensrisicoverzekering aan te passen.

2. Aanbieders overlijdensrisico­verzekering vergelijken loont

Het aantal aanbieders van levensverzekeringen is de afgelopen jaren flink gestegen. Ook is het aanbod in producten en dekkingen groter dan ooit. Dat betekent meer keuze, veel concurrentie en dus lagere premies! De moeite waard om te vergelijken!

Tip: kijk samen met jouw adviseur regelmatig naar de premie en de dekking van je overlijdensrisicoverzekering en of deze nog aansluit op jouw persoonlijke situatie. Niet het leukste klusje, maar het kan je geld opleveren. Bovendien weet je dan dat je jouw nabestaanden goed achterlaat.

Hulp nodig?

Academica helpt graag! Wij kijken naar je persoonlijke situatie, adviseren je over het te verzekeren bedrag en rekenen uit waar jij het goedkoopste uit bent. Bel 078 648 14 18 en we gaan voor je aan de slag!

Heb je een vraag? Bel ons!