sleutels nieuw huis

Overbruggingshypotheek 2022: zo zit het!


10.669 keer gelezen

Wil je in 2022 verhuizen en heb je overwaarde op jouw huidige woning? Deze kan je gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Maar wat als jouw oude woning nog niet is verkocht, of de overdracht ervan pas plaatsvindt als je de sleutels van jouw nieuwe woning al hebt? Geen zorgen. Een overbruggingshypotheek biedt uitkomst!

Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

Een overbruggingshypotheek, ook wel overbruggingskrediet genoemd, is een tijdelijke, aflossingsvrije hypotheek. Looptijd is maximaal 2 jaar en de huidige woning geldt als onderpand. Je sluit deze af als je gedurende een periode, twee woningen tegelijkertijd in je bezit hebt. Er zijn in 2022 twee mogelijke situaties:

  • Je oude woning is nog niet verkocht, maar je hebt al wel een nieuwe woning gekocht.
  • Je oude woning is verkocht, maar de overdracht hiervan is later dan die van jouw nieuwe woning.

In beide situaties kun je nog geen aanspraak maken op jouw overwaarde, maar kan je hier wel een voorschot op krijgen via een overbruggingshypotheek. Dit bedrag is maximaal het verschil tussen de (verwachte) verkoopopbrengst en uitstaande hypotheekschuld, en kun je gebruiken om (deels) de nieuwe woning en bijkomende kosten te financieren. Zodra de verkoop van jouw oude woning helemaal rond is, komt de overwaarde vrij. Daarna zorgt de notaris, bij wie de overdracht plaatsvindt, ervoor dat de overbruggingshypotheek hiermee wordt afgelost.

Hoeveel overbruggingshypotheek kan ik krijgen?

Dit hangt af van veel factoren. Bij de ene bank is veel meer mogelijk dan bij een andere. Veel banken verstrekken bijvoorbeeld een relatief laag overbruggingskrediet als je oude woning nog niet is verkocht. Reden: het is nog niet zeker wanneer jouw woning verkocht wordt en wat de overwaarde zal zijn. De keuze voor de beste overbruggingshypotheek in jouw situatie is echt maatwerk! Laat je hierover goed adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Wat zijn de kosten en rente bij een overbruggingshypotheek?

Naast de rente, die meestal variabel is bij een overbruggingshypotheek, rekenen banken soms ook vaste kosten. Er zijn grote verschillen tussen rentes en voorwaarden die verschillende geldverstrekkers bieden voor een overbruggingshypotheek. Het loont daarom om advies in te winnen bij Academica. Wij zijn onafhankelijk en vergelijken alle partijen. Daardoor vinden we altijd de voordeligste optie voor jouw persoonlijke situatie!

Overbruggingshypotheek afsluiten? Krijg advies van Academica

Ben je van plan om een overbruggingshypotheek af te sluiten? Bel ons op 078 648 14 80 en weet in een handomdraai wat er mogelijk is. Of vul het onderstaande formulier in, dan bellen wij jou wanneer het je uitkomt. Het eerste gesprek is altijd gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!