Tafel met notitieblok pen en laptop

Opstalverzekering verplicht? Wel bij je hypotheek!


13.479 keer gelezen

Je hebt een huis gevonden en de koop is bijna rond. Eindelijk! Grote kans dat je nu nog op zoek moet naar een opstalverzekering. Lees alles wat je moet weten over de verplichte opstalverzekering bij je hypotheek.

Wat is een opstal- of woonhuisverzekering

Met een opstalverzekering verzeker je jouw woning tegen schade door brand, storm of inbraak. Een opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Veel mensen verwarren deze verzekering  met een inboedelverzekering. Ezelsbruggetje: een opstalverzekering verzekert de woning zelf. Dat wil zeggen alles wat je niet meeneemt bij een verhuizing. Denk hierbij aan het dak, de badkamer, een houten vloer of de centrale verwarming. Voor de rest van je eigendommen sluit je een inboedelverzekering af.

Verplicht een opstalverzekering bij je hypotheek

Heb je een hypotheek afgesloten? Dan is dit huis het onderpand van de bank. Raakt door een grote brand jouw huis verloren? Dan is de kans klein dat jij hierna de hypotheeksom uit eigen zak kunt terugbetalen. Daarom verplicht de bank jou om een opstalverzekering af te sluiten bij je hypotheek. De verzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd.

Dekking woonhuisverzekering is de herbouwwaarde

Bij het afsluiten van een opstalverzekering wordt de herbouwwaarde van het woonhuis als uitgangspunt genomen om het verzekerde bedrag te bepalen. Dit is het bedrag dat nodig is om de woning in dezelfde staat weer op te bouwen. Door inflatie kan dit bedrag tussentijds wijzigen. Steeds meer verzekeraars bieden daarom garantie tegen onderverzekering. Als verzekerde krijg je een standaard dekking, bijvoorbeeld tot 500.000 euro.

Opstalverzekering niet verplicht bij lidmaatschap VvE

Een opstalverzekering is altijd verplicht bij je hypotheek. Toch is er een uitzondering, namelijk wanneer je een appartement koopt en je bent aangesloten bij de Vereniging van Eigenaren. Binnen de VvE is vaak al een gezamenlijke opstalverzekering afgesloten. De premie betaal je in je bijdrage aan de VvE.

Kosten opstal- of woonhuisverzekering

Hoeveel je voor een opstalverzekering betaalt, hangt af van je huis. De kosten liggen op ongeveer 1000 euro per m2 (Vereniging Eigen Huis). Naast de grootte van de woning wordt ook gekeken naar de staat van het onderhoud en de materialen waarmee het huis is gebouwd. Is de woning voor een groot deel gemaakt van hout, of heeft deze een rieten dak? Dan is het risico op brandschade natuurlijk groter.

Opstalverzekering afsluiten? Neem contact op voor advies!

Onze adviseurs kunnen vertellen waar je op moet letten bij het afsluiten van een woonhuisverzekering. Bel 078 648 14  44 voor een vrijblijvend gesprek. Of laat je gegevens hieronder achter.

Heb je een vraag? Bel ons!