Tafel met notitieblok pen en laptop

Opstalverzekering verplicht? Wel bij je hypotheek!


20.053 keer gelezen

Je hebt een huis gevonden en de koop is bijna rond. Eindelijk! Grote kans dat je nu nog op zoek moet naar een opstalverzekering. Lees alles wat je moet weten over de verplichte opstalverzekering bij je hypotheek.

Wat is een opstal- of woonhuisverzekering

Met een opstalverzekering verzeker je jouw woning tegen schade door brand, storm of inbraak. Een opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Veel mensen verwarren deze verzekering  met een inboedelverzekering. Ezelsbruggetje: een opstalverzekering verzekert de woning zelf. Dat wil zeggen alles wat je niet meeneemt bij een verhuizing. Denk hierbij aan het dak, de badkamer, een vaste houten vloer (geen kliklaminaat) of de centrale verwarming. Voor de rest van je eigendommen in huis sluit je een inboedelverzekering af.

Verplicht een opstalverzekering bij je hypotheek

Heb je een hypotheek afgesloten? Dan is dit huis het onderpand van de bank. Raakt door een grote brand jouw huis verloren? Dan is de kans klein dat jij hierna de hypotheeksom uit eigen zak kunt terugbetalen. Daarom verplicht de bank jou om een opstalverzekering af te sluiten bij je hypotheek. De verzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt opgeleverd.

Dekking woonhuisverzekering is de herbouwwaarde

Bij het afsluiten van een opstalverzekering wordt de herbouwwaarde van het woonhuis als uitgangspunt genomen om het verzekerde bedrag te bepalen. Dit is het bedrag dat nodig is om de woning in dezelfde staat weer op te bouwen. Door inflatie kan dit bedrag tussentijds wijzigen. Steeds meer verzekeraars bieden daarom garantie tegen onderverzekering. Als verzekerde krijg je een standaard dekking: bij onze partner Promovendum is dit bijvoorbeeld tot 1.000.000 euro.

Opstalverzekering niet verplicht bij lidmaatschap VvE

Een opstalverzekering is altijd verplicht bij je hypotheek. Toch is er een uitzondering, namelijk wanneer je een appartement koopt en je bent aangesloten bij de Vereniging van Eigenaren. Binnen de VvE is vaak al een gezamenlijke opstalverzekering afgesloten. De premie betaal je in je bijdrage aan de VvE.

Kosten opstal- of woonhuisverzekering

Hoeveel je voor een opstalverzekering betaalt, hangt af van je huis. Naast de grootte van de woning en je woonplaats, wordt ook gekeken naar de staat van het onderhoud en de materialen waarmee het huis is gebouwd. Is de woning voor een groot deel gemaakt van hout, of heeft deze een rieten dak? Dan is het risico op brandschade natuurlijk groter.

Opstalverzekering afsluiten? Neem contact op voor advies!

Onze adviseurs kunnen vertellen waar je op moet letten bij het afsluiten van een opstalverzekering. Onze partner Promovendum biedt verzekeringen voor hoger opgeleiden. Deze groep heeft gemiddeld minder schade, waardoor ze extra lage premies aanbieden. Ook voor de opstalverzekering! Bel 078 648 14 80 voor een vrijblijvend gesprek. Of laat je gegevens hieronder achter.

Heb je een vraag? Bel ons!