sleutel in nieuw huis

Nieuwbouwhypotheek 2020: dubbele lasten of..? 5 FAQ’s!


27.615 keer gelezen

Een nieuwbouwwoning klinkt als muziek in de oren! Jij bepaalt je keuken, je badkamer en heel veel meer. Maar hoe zit het precies met je hypotheek? Krijg je te maken met dubbele lasten en kun je een nhg hypotheek krijgen voor nieuwbouw? Wij beantwoorden 5 vragen.

1. Wat kun je meefinancieren in 'hypotheek nieuwbouw'?

Je kunt een woning standaard laten opleveren, maar je kunt ook vaak je eigen keuken en badkamer kiezen. Wanneer je afwijkt van het standaard bouwplan, wordt dit gezien als meerwerk. Dit kan je meestal meefinancieren in je hypotheek, mits dit de waarde van het huis verhoogt. Handig om rekening mee te houden bij het kiezen van de nieuwbouwhypotheek en om vooraf een goed plan te hebben hoe jouw droomnieuwbouwwoning eruit moet komen te zien! Tip: krijg gratis onafhankelijk advies van Academica. Wij kijken of al jouw wensen haalbaar zijn in je hypotheek. Zo weet je zeker dat je goed zit!

2. Vanaf wanneer moet ik hypotheek betalen voor nieuwbouw?

Dat is vaak vanaf de datum dat de grond officieel van jou wordt. Hiervoor teken je bij de notaris en vanaf die datum ga je hypotheeklasten betalen. Het geld uit je hypotheek wordt gebruikt voor directe kosten die gemaakt worden voor de bouw van jouw woning en kosten van de aankoop. De rest van het bedrag wordt in een bouwdepot gestopt. Enerzijds betaal je rente over het opgenomen deel van de hypotheek, maar anderzijds ontvang je vaak rente terug over het nog niet opgenomen bedrag van je bouwdepot. Let op dat deze vergoedingsrente per geldverstrekker verschilt. Laat je hierover goed adviseren.

3. Hoe zit het met dubbele lasten als ik een nieuwbouwhuis koop?

De kans is groot dat je dubbele lasten gaat betalen, als je een nieuwbouwwoning koopt. Jouw nieuwe woning moet immers nog gebouwd worden, dus voor die tijd moet je elders wonen. De bouwtijd kost vaak tussen de 12 en 24 maanden. In die tijd betaal je de maandlasten van je huidige woning door. Wij berekenen uiteraard graag of je die dubbele lasten kan dragen via een gratis gesprek.

4. Wanneer start bij nieuwbouw de aflossing van je hypotheek?

Simpel gezegd: vanaf het tekenen van de hypotheekakte ga je elke maand een stukje aflossen en hypotheekrente betalen. Eerst betaal de grond uit je hypotheek. De rest van het hypotheekbedrag blijft over in een bouwdepot, het gedeelte van je hypotheek waaruit kosten van de bouw worden betaald. Bijvoorbeeld: als je een hypotheek hebt van €400.000 en je hebt €150.000 betaalt voor de grond, blijft er €250.000 over voor in het bouwdepot. Dit bedrag neem je in vooraf besproken termijnen op, afhankelijk van het tempo van de bouw.

5. Kan ik voor nieuwbouw een nhg hypotheek krijgen?

Het is mogelijk om een nhg hypotheek te krijgen voor een nieuwbouwwoning. Wel moet de woning vaak aan bepaalde voorwaarden voldoen, naast de standaard nhg voorwaarden. Zo mag de maximale koopsom van de nieuwbouwwoning 310.000 euro (2020) zijn en er moet een waarborgcertificaat zijn afgegeven door een instelling aan wie Stichting GarantieWoning (SWK) haar keurmerk heeft verleend.

Nieuwe hypotheek nodig? Bel Academica!

Wij vergelijken alle rentes en voorwaarden in de markt en je krijgt de voordeligste (nieuwbouw) hypotheek aangeboden! Bel 078 648 14 80, of laat hieronder je gegevens achter. Het eerste gesprek is altijd gratis!

Heb je een vraag? Bel ons!